En full-i-fart-dag. Idag har verkligheten börjat igen, den knackade på och jag välkomnade den in. Men på något sätt så är det skönt att vara tillbaka i riktiga rutiner igen. Skola, pluggande och allt annat och för att orka så måste jag peta in något roligt också. Just nu längtar jag mest efter våren, grönskan och solen, odlingar och smultron. Har inget roligt inplanerat att se fram emot, man kanske skulle hitta på något sådant också?
Idag blev jag nog klassad som en sur-kärring, men om det är det som behövs för att få ha "sina" (vi hyr) saker ifred så är det så.. Ett barn stog på uppfarten och vrålade uppåt vägen. Ren tur att mini inte vaknade av allt liv då hen sov ute. Sen gav sig barnet på vår brevlåda (som inte riktigt sitter fast) och skakde den. Då blev jag arg och öppnade fönstret och sa åt hen att låta bli vår brevlåda. Hen såg ganska chokad ut. Sen var det ganska mycket ytterligare gap och skrik här utanför. När de väl hade försvunnit och blivit tyst så dundrade två skotrar förbi. Lyckan att leva i ett villaområde...
Såg idag att första fågelinfluensafallet har kommit i södra Sverige, tror att det stod i tidningen att 40.000 höns skulle avlivas. Då vet man att det förmodligen snart är dags att stänga in sina fjäderbollar igen. Trodde att den skulle komma redan i början på december förra året. Hoppas på att det inte letar sig hit
Sen gick Överbefälhavaren ut idag och sa att man skulle mentalt förberda sig för krig och civilförsvarsministern har pratat om hemberedskap. Hemberedskap i sig är väldigt bra. Tänk bara att bli utan el, då sitter man där. Man måste vara förberedd med mat, vatten och annat som kan tänkas behövas så man inte står där en dag och inte kan handla i affären för att inga system fungerar.
Vi har tyvärr ingen uppvärmning här hemma som inte fungerar utan el, så skulle det bli strömavbrott en längre tid så får vi ta oss hem till någon annan som kan värma huset genom kamin eller någon form av panna. Tänk vad utsatt man egentligen är, då allt i stort sett drivs av el. Bara att ladda telefoner eller batterier, använda värme i hus, kyl, frys, använda tvättmaskiner, diskmaskiner, internet, drivmedelspumparna, vattenpumparna, använda toaletter, affärernas kassasystem kommer att vara omöjligt.
Här kommer dessutom självhushållning in i bilden. Tänk om alla som hade möjlighet att odla kunde göra det, eller arrendera ut marken till någon som vill odla. Så som jag förstått det så kommer vi att få problem då Sveriges själhvushållningsgrad inte är så stor. Jag tycker att alla ska fundera på vad de kan göra för sig själva, sin familj, samhället och för sina medmänniskor OM eller NÄR krisen kommer.
Det här är ingen domedagstext utan mer funderingar över hur världen omkring oss ser ut idag. Jag kommer att bli rädd först när myndigheter säger åt oss att vara rädda.
Dagens mat: Pumpasoppa med ost- och skinktoast
Tisdag
Idag har jag fått nya funderingar må ni tro. Idag är det odlingsfunderingar. Kom att tänka på alla sorters jordar som går att köpa på säck, man ska täcka odlingarna med smågrus, sand, perlit, vemikulit eller vad det nu må vara för något för att ge fröna den bästa chansen till att gro. MEN hur gjorde de förr i tiden när komposten var den enda tillgängliga jorden eller jorden på åkrarna? De fick grödor ändå! Visst har jag köpt "tillsatser" att odla med, men inte upplevt någon större och bättre skillnad, man måste ju testa. Man ska ha såjord säger de. Då jag inte har kompostjord och börjar odla långt innan snön försvunnit (eller ens kommit ibland) så köper jag säckar med jord, den billigaste planteringsjorden som jag kan hitta som det (ve och fasa) finns gödning i. Jag har aldrig haft problem med fröer som inte grott, jag har har alltid fått väldigt fina plantor. Jag har varit väldigt nöjd med mina resultat. Man behöver inte alltid gå enligt boken om hur man ska göra. Man måste testa sig fram för att hitta sitt eget sätt i odlingen.
Idag kom det lite nya tomatsorter, jag behöver ett större ställe att vara på! Tre busktomater, en att ha i växthus och en att ha på friland. Men jag är så fiffinurlig att jag tänker ha frilands- och busktomater i växthuset också. Tänkte prova att ha frilandstomater ute också, inte säkert att det fungerar här i min zon om vädret blor lika knasigt som förraåret, men då möglade tomaterna i växthuset också.

- Taxi: Busktomat med citrongula frukter som väger 100-120 g. Ska vara lättodlad. Kan behöva tjyvas ovh måste stödjas.
- Marmande: Bifftomat med röda frukter som kan väga uppemot 200 g. Är en buskig planta som kan odlas på friland. Behöver stödjas.
- Ida Gold: En tidig och lågväxande tomat med klart orange frukter som väger 50 g. Ska inte tjyvas.
- New York: En rikgivande tomat med orange bifftomater. Måste ha ordentligt med stöd. Behöver tjyvas ofta.
- Bärnsten: En snabb orange tomat, lite mindre än en "normaltomat" men större än en körsbärstomat. Behöver stöd och tjyvning.
Gurkfröerna kom också på posten idag! Nu får jag vänta ett par månader innan jag kör igång! Lite sparris och temynta. Vi (läs jag) har skojat en del om kattmynta här hemma. Men näe, ingen viktig växt för mig och jag vill inte ha fler katter som springer runt här hemma än vad vi har. Har säkert sett ett tiotal olika, om inte ännu fler.

Fick en tidning på posten idag som jag ska läsa så fort jag får lite tid över.

Idag tog vi äntligen tag i att lägga de sista bitarna i ramen på Disneypusslet. Kul att vara klar! Nu ligger det i bitar igen i kartongen. Det var ett ganska lurigt pussel

Sen började jag med att lägga ett nytt pussel. 500 bitar med bakverk på. Har kommit en bit i alla fall. Perfekt kvällssyssla istället för att sitta med mobilen.

Har börjat planera maten som jag vill ha på min födelsedag. Det blir huvudrätt, efterrätt och en Spökjakt på det. Jag tror att det kommer att bli en bra dag. Resten av veckan är det pluggande och möten som står på schemat och en veckohandling. Fullt ös och det är faktiskt väldigt skönt.
Dagens mat: Korv och makaroner
Onsdag
Är lite trött nu på kvällen, det har varit full fart idag. Ett riktigt bra möte under eftermiddagen. Men sen blev det att städa undan julen. Ganska skönt att få det gjort till helgen. Måste stuva om i källaren innan jag får allt på plats.

Det spirar på i källaren. Så fort jag fått undan all jul och fått tag i ett par bra lampor så kommer vissa plantor att flytta ut i glasrummet. Sen får jag ha frösådderna i källaren tills de blir stora nog att flytta upp.

Det som syns i bilden här under är chii, dill, tomater, kronärtskockor och gräslök. Sen det som inte grott är persilja, paprika, verbena, purjolök, rosa- och vit stjärnflocka samt vit lavendel. Kan säkert ha missat något.

Har i stort sett skrivit klart veckans handlingslista. Det är faktiskt väldigt skönt att ha det klart ❤️ Har även skickat efter hönsmat. Mycket billigare än att köpa i affären.
Dagens mat: Makaronipudding
Torsdag
Är nästan helt klar med veckans frågor. Har haft huvudvärk idag men gjort det bästa av dagen ändå. Har tvättat mellan varven. Lagat mat. Funderat över odlingarna. Har kommit fram till att jag inte ska odla basilika iår. Har alldeles för mycket i frysen. Har funderingar på att prova göra eget örtsalt iår. Hade varit väldigt roligt. Ska titta om det finns några blandningar som jag kan gå efter.
Hittade småhönsen på pinnen idag. Det blev lite "Finn fyra fel". Börjar dock tro att jag sett fel på en höna, den längst fram, längst till höger. Börjar fundera på om det är en tuppusling. Kan vara en välutvecklad höna, men chansen till det är lika med noll. Det lär märkas förr eller senare. Imorgon blir det städning hos alla djur.

Har roat mig med att koka körsbärssaft idag. Det är så otroligt gott och somrigt. Ska koka mer saft framöver. Måste hitta mina sildukar som försvunnit spårlöst bara.
1 liter Körsbärssaft (ca)
2,5 kilo halvfrusna kärsbär (med kärnorna kvar i)
6 dl vatten
5,5 dl socker
1 krm natriumbensoat
Koka upp vatten med halvtinade körsbär. Mosa bären under tiden som det kokar (ca 15 minuter) Jag fiskade upp kärnorna under tiden (de jag hann få upp),
Låt rinna av i silduk och pressa ur saften. Koka upp saften i en kastrull med sockret. Blanda ut natriumbensoaten med lite av saften och rör i resten. Tappa upp på rengjorda flaskor. Jag ska ha min flaska i kylskåpet, så den håller jättelänge. Tror dock att saften kommer att ta slut innan jag hinner blinka.
Jag har använt mig av det här receptet:
Dagens mat: Potatis- och purjolökssoppa med stekpannebröd