Camillas Lilla

Bakning och Julförberedelser
Måndag
Chokladbollar är gott och det är nog de flesta tjejers/kvinnors favoritfikabröd eller något som man gör för att äta som godis när saker är lite jobbiga i livet. Har inte gjort just de här chokladbollarna förut, men de var goda!
Chokladbollar 
100 g smör, rumsvarmt hade jag
1 dl strösocker 
1 msk vaniljsocker 
3 msk kakao
3 dl havregryn 
3 msk kallt, starkt kaffe.
Jag gjorde som man gör vanliga chokladbollar, blandar ihop allt. Men går man in på receptet här under så kan man göra på ett annat sätt. 
Receptet kommer från 
De stora sitter i alla fall på pinnen på nätterna. Dagny, Dora, Molly, Mini och Sivert.
Unghönorna har tagit sin tillflykt till värpredet nere på golvet. Där sover de och känner sig trygga. Men de är ute på golvet under dagarna och busar, äter, dricker och går runt.
Idag kom årets sista hönstidning. Så kul att läsa om pärlhöns och även andra intressanta artiklar. Pärlhöns låter illa och äter fästingar.
Jobbigt väglag ute idag. Väldigt halt. Det har snöat på förmiddagen, är minusgrader och råkallt. Hade varit skönt med en värmande kamin...Tur att det finns filtar och raggsockor. 

Dagens mat: Korvstroganoff med matvete.

Tisdag 
Idag blev det att göra lite apelsinlikör. Alldeles för sent  som vanligt. Den ska få stå till nästa jul/nyår, eller längre. Det var ett par år sedan jag gjorde det här sist. Då blev det julklappar och vi behöll bara lite själva. Det är i alla fall väldigt god smak på den. Den smakar åt fantahållet. Kommer tyvärr inte ihåg vart jag hittat receptet. Har försökt googla, utan större lycka. Jag gjorde på 0,5 liter sprit.
Apelsinlikör
75 cl renat
1 vaniljstång 
6-8 nejlikor
3 stora ekologiska apelsiner (skalet)
3 dl florsocker
Blanda allt i en flaska med vid hals. Skaka då och då så att sockret smälter. Låt stå mörkt i 3-4 veckor. Sila och tappa upp på flaska. Låt mogna i minst 2 månader. Den blir godare ju äldre den blir.
Dagen har gått väldigt fort. Somnade tidigt på soffan igår. Vaknade strax efter 05 imorse. Snöoväder, -7° men det kändes som om det var -20° de gånger jag varit ute, då det blåste isvindar. Har småfixat här hemma och varit ut till djuren. Ankorna vägrar gå in under dagarna, de ska bara vara ute, enligt dem själva. Hönsen har lite mer förnuft än så, de kanske går ut en sväng, men går in lika fort igen. 

Dagens mat: Panerad fisk med potatis och morötter i ugn, gröna ärter och remouladsås. 

Onsdag 
En saffranskladdkaka med vit choklad är inget som man säger nej till. Så otroligt gott!
Saffranskladdkaka.
200 g vit choklad 
150 g smör
2 dl strösocker 
2 tsk vaniljsocker 
0,5 g saffran 
0,5 krm salt
1 krm vaniljpulver
1,75 g vetemjöl 
3 ägg
Florsocker att pudra med
Sätt ugnen på 175°
Grovhacka den vita chokladen och smält den över ett vattenbad.
Smält smöret i en kastrull på medelvärme och låt den svalna. 
Blanda samman ALLA ingredienser i en bunke med försiktiga rörelser, bara precis till allt går ihop till en slät smet. 
Häll upp smeten i en form, ca 23 cm i diameter, som du fodrat med bakplåtspapper.
Grädda kladdkakan i mitten av ugnen ca 20 minuter.
Låt kladdkakan svalna helt och hållet i kylskåpet innan du toppar med florsocker och hallongrädde.
Receptet kommer från:

Dagens mat: Köttfärssås med potatis

Torsdag 
Har en idé som jag tänkte försöka ta tag i och det är ett inlägg om dagen från och med imorgon, den 1 december till julafton, den 24 december. Tänkte göra det enbart för att julen är speciell för mig. Kommer att skriva "vanliga inlägg" med den skillnaden att det kommer att komma recept, pyssel och annat som hör julen till. Har en plan på en tipspromenad med 10 frågor. Kanske kan vara kul på julafton när alla har ätit och måste röra lite på sig?
Har roat mig med att sätta upp julsaker och stryka julgardiner tills alldeles nyss. Är inte klar, men jag har fått upp en del och vi kommer att få julstämning tills imorgon ❤️

Dagens mat: Panerad fisk med potatis och ärtor.