Camillas Lilla

Julfunderingar och Morotssoppa
Kom på för ett par dagar sedan att det börjar nog på att bli dags att planera årets jul. Redan nu, tänker många. Men oftast dyker julen upp innan man hinner säga 'Tomteluva'. Egentligen är det maten, godiset, efterrätterna, matbröden och sådant som man kan äta som jag tänker på. Jag funderar på om vi ska göra som förra året och köra lite tapas på uppesittarkvällen dagen innan julafton och avsluta med hembakt siktbröd med griljerad julskinka. Jag ska bara komma på vad jag ska göra för tapas. Ska dra ner på julbaket iår, det är en sak som är säker i alla fall. Likaså dra ner på julgodiset. Sen finns fler tankar också, men de ska få utvecklas allt eftersom.
Idag satt jag och bläddrade i 'Hemmets' (får tidningarna av svärmor när hon läst ut dem) och hittade ett recept på en morotssoppa. Morotssoppa osar höst, så jag passade på att göra den till lunch och så gjorde jag bröden till. Tyvärr hade jag inte kummin hemma MEN jag bytte ut det mot nästan 1 tsk brödkryddor. Det blev smaskens. Är jättenöjd med smaken. Soppa är gott och kommer priserna att öka mycket i matbutiken så blir det väl det man får äta till lunch varje dag.
Morotssoppa och kumminbröd 2 port
375 g skalade och skivade morötter
1 hackad gul lök
1 hackad vitlöksklyfta
5 dl grönsaksbuljong
1 dl matlagningsgrädde 
1 dl finhackad dill
Salt 
Svartpeppar 
Lite Chili explosion-krydda
 
Kumminbröd
2 dl vetemjöl 
2 tsk strösocker 
1 tsk bakpulvet
1 tsk hel kummin (jag tog 1 tsk brödkryddor)
0,5 tsk salt 
25 g smör + till stekning
1 dl lättyoughurt eller lättfil
 
Bröd:
Blanda de torra ingredienserna. Finfördela smöret i mjölblandningen med fingrarna. Rör ner youhurt och blanda raskt till en deg..
Forma degen till 4 stycken runda, 1 cm platta bröd. Stek i smör i en stekpanna på medelvärme tills bröden är genombakta, 3-4 min per sida. Dela dem med en gaffel och rosta också snittytan lite snabbt i pannan.
 
Soppan:
Koka grönsakerna i buljongen tills allt är mjukt. Mixa slätt med stavmixer. Tillsätt grädde och dill. Salta och peppra.  Servera med bröden
Receptet kommer från:
Hemmets, nr 39, 20 september 2022, Sid 79. 
 
I fredags gjorde jag potatis- och västerbottenostpizzor igen, pizzan som jag gjorde när vi hade kräftskivan här hemma. Men den här gången tog jag ännu mer lök och så hade jag prästost istället för västerbottenost. Tror att det är våran favoritpizza här hemma för tillfället. Har dragit slutsatsen att hemgjord pizzadeg är mycket godare än färdigköpt. 
Hade helt glömt bort att vi har färsk persilja i fönstret i gästrummet. Får nog ta ett par kvistar och lägga på frukostmackan någon dag.
Har nog glömt att visa tulpanlökarna som jag köpt. Måste få ut dem i jorden snarast. Det ska vara sorter som "förökar" sig genom att sätta sidolökar och kommer år efter år. Valde lite färgglada, så jag hoppas på att jag får tid att sätta dem snart.