Egenodlade fikon och God mat

Fredag 
Har varit vaken sedan 5 imorse. Så trött nu på kvällen. Har jobbat och efter jobbet blev det att fixa ett par ärenden. Orkade inte laga mat, så det blev familjepizza. 

Har halvsovit i soffan innan jag gick ut till djuren. Idag tittade en av Ninnis småskuttar ut i buren. Den såg mig och blev skeptisk, så den skuttade in i boet igen. Men söt är den.
Två av Bodils ungar är nyfikna och kommer gärna fram och nosar på mig. Jag får till och med klappa den ena lite försiktigt.
Fyllt på mat och vatten, plockat ägg, gjort rent hos kycklingarna, vattnat i glasrummet. Såg då att fikonen blivit ännu större. Nu måste jag bara ta reda på när det är mogna och färdiga att äta. Vill nog äta det på en smörgås med getost och honung. Det brukar vara gott.
Vi brukar få en jättegod broccolisoppa på jobbet. Så jag bad om receptet, då jag gillar den mycket. Idag fick jag det, så nu kan jag göra soppan hemma. Jag tänkte att jag ska ha i mer kokt potatis än vad som står i receptet, men det gör man som man vill med.

Husets broccolisoppa 5 port
500 g fryst, eller färsk broccoli 
225 g tärnad kokt potatis 
75 g gul lök
1 msk rapsolja 
3 dl vatten 
4 dl mjölk
2 dl vispgrädde 
1,5 tärning grönsaksbuljong 
Örtsalt 
Svartpeppar 

Fräs löken i oljan.
Lägg i broccolin och häll i vatten och buljongtärning. 
Koka broccolin mjuk.
Mixa broccolin (så slät man vill ha den).
Späd med mjölken och grädden.
Tillsätt potatisen.
Låt koka upp i några minuter. 
Servera med mjukt bröd med ost.

Dagens mat: Familjepizza 

Lördag 
En lång men bra dag. Började i en lekpark i Hedemora med lillisen. Där var det full fart. Efter det gick vi en sväng på Hedemora marknad. Men tyckte att det var sämre iår än förra året. Var mer ätbart sist. Sen tittade vi på Mc-paraden med mina föräldrar innan vi veckohandlade på Hemköp. Hem, packa in allt. Sen tog vi det lugnt i några timmar.

Jag och lillisen åkte hem till min syster och hennes sambo på middag. Mamma och pappa var också där. Det var så skönt och min syster är så otroligt duktig och bra på att laga fantastisk god mat. Det är som att äta på en fin restaurang. Hennes sambo lekte så otroligt mycket med lillisen så jag skulle kunna få prata med syster och mina föräldrar ifred. Så tacksam för det också. Det kändes så fint när andra ser mina behov, är inte så van med det. Min syster kommer att få en riktigt bra man och det är jag så glad över!

Hon lagade en räkpasta med stora räkor och det var sån otroligt god smak på det. Så det receptet vill jag gärna ha. Till efterrätt blev det ostbricka. Jag älskar ostbricka, då man kan variera ostar, marmelader, kex, bär och frukt i det oändliga, allt beroende på vad man är sugen på när man handlar. Det känns som om det är så otroligt lyxigt. Sen hade jag med mig ett fikon som vi skulle provsmaka (det första klara fikonen, läste på hur de skulle vara när de var mogna). Det var gott, men det smakade inte så hejdundrans mycket. Men kul att få äta hemodlade fikon!
Kom hem strax innan 20. Sen hamnade jag i soffan, helt slut efter dagen. Ska försöka att sova middag idag.
Dagens mat:

Söndag 
Däckade på soffan igår. Det märks att jag blir trött när det händer saker hela tiden MEN jag uppskattar när det händer saker och man får umgås med andra. Det är precis vad jag behöver just nu. 

Fick sova till 07 imorse, sen har det varit fullt ös mest hela tiden. Efter frukost så skördade jag det som fanns i den hydroponiska odlingen. Koriander och dill som jag frös ner. Körde igång en till omgång. Men den här gången blev det enbart slätbladig persilja istället i den stora. Perfekt att frysa in och ta fram när man behöver. 
Den mindre hydroponiska odlingen kommer jag inte riktigt överens med om jag ska vara ärlig. Gjorde som man skulle, men fick enbart ett stort sallatshuvud, resten blev inte bra. Ger den en chans till. Nu med bindsallaten 'Freckels', min absoluta favorit förutom 'Lollo Rossa'. Annars kanske det är värt att lägga pengar på en till stor 'Harvey' som man kan ha sex pluggar i. Den kostar tredubbelt. Men ibland vill man ha saker med kvalitet som man kan använda utan problem. 
Har varit ute flera timmar idag. Myste med kaninerna och en kaninunge som var så otroligt mysig. Sen tog jag tag i trädgården.  
Grävde först upp mina vinbärsbuskar. Röda, rosa, vita, gröna och svarta. Det finns så mycket bäranlag på dem att det är galet.
Mina gula hallon grävde jag också upp. (De röda med, MEN de ska jag kasta, då plantorna inte var så okej). Grävde även upp mina smultron, de sprider sig som ogräs men de är så otroligt goda och stora. Perfekta marktäckare! Hallonen och smultronen har jag satt i jord, så de ska klara sig ett tag framöver.
Per släppte ut Dora och Dagny i trädgården, så nu är städpatrullen i farten. De njuter av livet och friheten från tuppen. Kommer att sakna dem något otroligt MEN de kommer att få ett bra hem senare i sommar. Men de kommer alltid att finnas kvar i mitt hjärta, som mina knähöns och deras gos.
Idag fick jag receptet på maten vi åt igår, så det kommer här:
Krämig pasta med heta räkor 4 port
500 g valfri pasta 
1 gul lök
2 vitlöksklyftor 
1 färsk röd chilifrukt 
2 msk olivolja
3 msk tomatpuré
1 msk flytande honung 
1 msk finhackad dill
1 dl vitt vin
1 dl vispgrädde 
1 msk koncentrerad fiskodling
1 krm cayennepeppar 
500 g oskalade räkor (min syster hade stora färdigskalade räkor)
(Parmesanost hade syster till)
(Ruccola hade syster också till)

Koka pastan enligt anvisningen på paketet.
Skala och finhacka lök och vitlök. Skiva chilifrukten tunt. Fräs lök, vitlök och chili blankt och smidigt i olja i en stekpanna utan att det får färg.
Tillsätt tomatpurén och honugen och låt allt koka samman i 2-3 minuter. Tillsätt dill, vin, grädde och fond. Sänk värmen och låt allt puttra samman i ca 10 minuter. Smaka av med salt och cayennepeppar. 
Skala räkorna. Lägg undan några till garnering. Tillsätt räkorna i såsen. Fördela pastan i fyra tallrikar och toppa med såsen. Garnera med persilja och de sparade räkorna. Parmesanosten och ruccolan.

Satte fröer av någon sort av förgätmigej förra året och hag tror att det är den som har tittat upp. Så otroligt söta blommor. 
Potatisen börjar ta sig fint i krukorna. Hoppas fortfarande på att få äta färskpotatis till midsommar. Ska nog börja fylla på jord i vissa av krukorna snart. Tror att det är en kruka där potatisen inte tittat upp. Men jag satte dem för flera veckor sedan så jag är glad för allt som inte ruttnat/frusit sönder.
Dagens mat: Gryta på fläskytterfile med hela champinjoner, potatismos, tomat, hemodlad gurka, svarta oliver och syltlök.

Veckans ord: Fordom - Förr i tiden 
Kommentera inlägget här:
Namn:   Kommentar:
Kom ihåg mig?
Mailadress:
URL/bloggadress: