Camillas Lilla

Omplantering och Brödbak
Måndag
Började morgonen med att sätta in de nattjästa frallorna i ugnen. Satt och läste när de stod i ugnen, så de blev lite väl mörka trots att jag hade timern på ringning. Kommer fortfarande inte riktigt överens med ugnen. 
Idag har läsandet flytit på, skönt nog. Bara att fortsätta imorgon. Lite svårt att hitta litteratur som jag känner att jag behöver.
Har äntligen börjat med att plantera om växterna i källaren. Först ut var de två största svarta valnötterna. 
Nu hoppas jag på att de blir lite kraftigare i stammarna. De andra två får vänta lite, då det inte är någon panik att byta krukor åt dem då de fortfarande är ganska små.
Två utan fyra gräslöksplantor fick också större boende åt rötterna. Det luktar så gott om gräslöksplantor, somrigt och fräscht. 
Paprikorna har blivit så otroligt fina och kompakta. Är glad att de fått stå till sig. 
Insåg att jag har en del sorter när jag tittade efter. Cubo Orange, Quadrato D'Asti Giallo, Yellow California Wonder, California Wonder, Amyka och Zazu. Förra året fick vi några kilo av California Wonder och Yellow California Wonder. Väldigt goda paprikor.
Snart är det mars månad och då bör jag snart kunna sätta ännu fler fröer. Det kommer att bli tight med plats men det gör inget för jag mår extra bra med mycket grönt omkring mig.
Dagens mat: Blodpudding, bacon och lingonsylt 

Tisdag 
Idag har min hjärna skrikit efter choklad. Chokladbollar, kladdkaka, chokladkakor eller något annat chokladmumsigt hade varit riktigt gott. Tror att hjärnan är trött efter allt läsande på datorn. Har reserverat en bok på biblioteket idag. Hoppas på att den kommer imorgon så jag kan hämta den då, så jag kan bläddra i en riktig bok. Avskyr faktiskt läsande via skärmar. Det känns inte alls bra för mig. 
Var ut till hönsen och hittade tre finfina ägg och jag hoppas på fler idag. Samtidigt är det kallare ute. En frisk kyla, igår var det mer råkallt. Mer ägg till oss så vi kan baka, äta och laga mat med dem!
Det här kommer att bli min enda beställning iår när det gäller plantor. Jätteverbenan har jag misslyckats fullständigt med (min frösådd), så det blir att köpa två, då jag vill ha dem i trädgården. Pepparrot vill jag också ha, en otroligt god "krydda" i såser, röror och annat. Jordärtskockor misslyckas jag med hela tiden, men jag vägrar att ge upp. Hade känts lite lyxigt att ha det. Hittade lila sparrisplantor, köpte tre av dem. Kul att prova och sparris är fruktansvärt gott. Skulle kunna äta flera gånger i veckan, året om om vi hade mycket. Nu har vi varken många, mycket plats eller plantor att äta av. Nästa år får vi provsmaka de gröna ute i trädgården. 
Det bästa med beställningen är att de inte kommer att komma förrän vecka 18, vilket innebär att jag kommer att hinna göra klart platser åt dem.
Gjorde till slut en kladdkaka under kvällen. Så himla gott! Det lugnade min chokladnerv.
Dagens mat: Kycklingstroganoff med ris

Onsdag 
En pluggdag. Har fortfarande inte fått boken som jag reserverat, jag blir helt nipprig av att sitta vid datorn och läsa. Har funderat mycket på varför man blir sittande framför tv:n och telefonen varje kväll. Det känns som om jag fastnat i ett mönster som jag ogillar väldigt mycket. Det är egentligen inte jag.
Egentligen skulle man kunna bestämma sig för att göra ett projekt i veckan, både små och stora. Man behöver inte bygga ett hus. Kanske bestämma sig för att rensa garderoben, veckan efter kanske man kan sätta alla fröer som ska sättas just den månaden och den tredje veckan kanske man gör tre storkok och fryser ner. Det finns mycket roligt som man skulle kunna göra bara man bestämmer sig för att köra. Funderar på att göra en lista med projekt så man ser vad som finns att göra. Så kan man välja att göra mindre saker de veckor som man har fullt upp. Vissa veckor kanske man hinner fler projekt. 
Ytterligare ett steg för att ta mig från telefonträsket är att jag köpt en liten digitalkamera. Kul och ha en lite annorlunda färg, är egentligen trött på svart som "färg". Kameran kommer att få hänga med överallt då den dä ganska liten. Då slipper jag ta upp mobilen när jag ska fotografera.
Har ju Instagram, Youtube och TikTok, så nu kan jag förhoppningsvis fotografera bättre foton och kanske göra lite filmer. På Youtube heter jag 'Camillas Lilla'. På TikTok har jag enbart fått upp en video, där heter jag också 'camillaslilla'. Kommer kanske att komma upp någon video lite längre fram. Kommer nog att bli betydligt mer aktiv när jag är klar med skolan. Det mesta som snurrar i huvudet är just skolarbetet och viljan att lyckas riktigt bra. Håller på att leta jobb också, längtar faktiskt efter att jobba..
Dagens mat: Stuvad pyttipanna med stekt ägg och rödbetor 

Torsdag 
Vissa dagar är det svårare att plugga än andra. Idag har det varit en sådan dag. För att inte fastna har jag läst kortare perioder och gjort hushållssysslor emellanåt. Plötsligt lossnade det och jag fattade vad jag skulle svara på och jag blev nästan helt klar.
Lagade maten idag, har tvättat, torktumlat, vikt och hängt tvätt, bakat bröd och under eftermiddagen har jag varit och veckohandlat. Badat och nattat lillisen. Ska ut till djuren, småplocka, titta på hockey och skriva ett par jobbansökningar hade jag tänkt. Dagarna går så otroligt fort.
Brödet var gott, men det var ett klurigt recept, då degen blev så lös, fick inte ihop det till en ordentlig limpa, då den flöt ut (men den jästetill dubbel storlek). Jag gjorde exakt som det stod i receptet och jag lät den gå i 20 min i bakmaskinen med hoppet om att den skulle gå ihop ordentligt och bli stabil. Hade till och med i en deciliter extra mjöl.
Lättbakat lantbröd 1 limpa 
1 påse torrjäst 
7 dl vetemjöl 
3,5 dl vatten 
1 msk ljus sirap
1 tsk salt
Blanda torrjästen med det mesta av mjölet i en degbunke och låt stå i 10 minuter. 
Värm vattnet till 37° (konstigt då jag lärt mig att det ska vara närmare 40°) och häll det samt sirap och salt över mjölet. 
Arbeta degen väl i maskin eller med degkrokari 8 minuter. Ta upp degen på mjölat bakbord och knåda den lite till.
Forma degen till en limpa och lägg den på en plåt med bakplåtspapper. Strö över lite mjöl och låt jäsa under bakduk i 30 minuter. 
Sätt ugnen på 200°.
Skär ett par snitt i brödet och grädda i nedre delen av ugnen tills innertemperaturen på brödet är 96°, ca 20 minuter. Låt brödet vila en stund innan du skär upp det.
Dagens mat: Gryta och ris