Är fortfarande väldigt förkyld och trött. Jag har tagit det så lugnt som jag kunnat idag. Det märks att man inte är på topp. Gör lite småsaker så jag rör på mig emellanåt. Iskallt har det också varit mellan -16° och -22°
Har funderat mycket på sommarens odlingar. Kom på att jag ska försöka maximera tomatodlingarna i sommar. Både ha utomhus och i växthus. Utomhus blir i sol mot en vägg.
Sen kom jag på att jag borde sammanställa det viktigaste om tomatplantorna och laminera information, sätta dem på tomatplantornas stam. Då slipper jag fundera och googla på höjd och om de ska tjyvas bland annat. Bara att titta på lappen. Lika är det bra information OM jag skulle råka sälja några av plantorna. Nu syns det ganska dåligt på bilden, men ni förstår säkert principen.

Dagens mat: Potatis- och lökpizza
Lördag
Ytterligare en iskall dag ute idag -22°. Längtar efter att vara ute, men imorgon ska det bli varmare, så då ska vi ut. Har varit ut till djuren 2 gånger som vanligt, hönsen har fått haft stängt men ankorna har var ut och traskade runt. Har försökt att fixa lite här inne. Bakat äppelpaj, lagat mat, fortsatt rensa i källaren, lekt och sen har jag ÄNTLIGEN planterat nötterna av den Svarta Valnöten. 6 krukor. Kom på att jag glömde fotografera, får helt enkelt följa upp om/när de gror. De har en grotid på 1-6 månader. Har även fortsatt lägga in tomatsorter i mitt dokument.
Idag gjorde jag en gryta som min pappa rekomenderat mig. (Grytan är EJ klar på bilden) och den var fantastiskt god. Alla åt med hjärtans lust här hemma, så den här kommer jag lätt att göra om.

Pollo al vino bianco - Italiensk kycklinggryta
1 kyckling, ca 1 kilo (jag tog kycklingben 1 kg)
2 gula lökar eller 300 g små steklökar
1 tsk salt
1 krm svartpeppar
1 dl vatten
1 hönsbuljongtärning
3 dl torrt eller halvtorrt vin
2-3 msk tomatpuré
0,5-1 dl finhackad persilja
2 msk maizena + 4 msk vatten
Skala löken och klyfta den eller hacka den grovt, låt små steklökar vara hela.
Låt en del av fettet bli ljusbrunt i en stekpanna. Bryn kycklingbitarna runtom på medelstark värme i omgångar. Salta och peppra. Lägg över dem i en gryta.
Fräs löken i resten av fettet i stekpannan. Tillsätt vatten och smulad buljongtärning och häll lök och sky i grytan. Tillsätt vin, tomatpuré och persilja.
Koka under lock på svag värme tills köttet känns mört, ca 30 min (jag kokade det i 45 minuter, tills köttet ramlade av benen)
Red grytan (man behöver inte det), rör ut maizenan i vattnet. Häll redningen i grytan under försiktig omrörning och koka i 3-5 minuter.
Servera med kokt ris eller kokt, gärna pressad potatis och en blandad sallad.
Receptet kommer från:
Vår kok bok, 1999, sid 293, B. Andrews & B. Lindgren.
Dagens mat: Pollo al vino bianco - italiensk kycklinggryta med potatismos och sallad.
Söndag
Idag har det varit en dag med blandad kompott. Bakade bröd imorse, sen har jag läst några timmar, fixat med odlingarna, lagat mat, tvättat, varit ut en sväng, lekt och läst 'Petter och hans fyra getter' typ åtta gånger.
Funderat på hur väl utrustad man är för en kris. Det känns som om vi är långt ifrån att ha rätt saker på rätt plats här hemma och framförallt saknas det mängder av mat och annat med. Lyssnade på podden 'Självhushållningssystrar' och fick ett par bra råd, vitaminer (utifall man blir att äta ensidig kost) och lite extra värktabletter och allergimediciner, men även att inte hamstra och tömma hyllor i butiker. Även att köpa sådant som man äter och inte köpa något baraför att det står på MSB lista över saker som man bör ha. Dricker man inte havredryck i vanliga fall så bör man inte köpa det utifall det blir kris, för sannolikheten att man dricker den då är liten. Listor görs och jag försöker fixa så gott jag kan. Jag skulle så gärna vilja ha en mer erfaren självhushållare att diskutera med, någon som förstår min tanke och kan ge mig bra tips och råd och så vi kan använda varandra till bollplank.
Vill sätta fler fröer, men jag måste ta mig tid att omorganisera. Måste hitta ett bra sätt, så det går fort och smidigt att göra bara. Är sugen på att börja med temyntan. Den ser ut att ha så vackra blommor och hemgjort te är gott, annan mynta är också gott, men man vill ju testa! Torka en massa örter ska jag göra och jag ska försöka lära mig att torka grönsaker i år hade jag tänkt. Tänk att ha det som innehåll i en soppa. Färdiga blandningar i burkar. Det vore något det!
Dagens mat: Stekt fläsk med lök och kokt potatis.
Veckans ord: Altruist - Är en person som tänker på alla omkring sig mer än den tänker på sig själv.