Jag tror att det är första gången någonsin som jag inte är stressad dagen innan julafton. Det känns både skönt och lite konstigt. Jag har gjort en Janssons frestelse, en äppelpaj, griljerat skinkan och gjort gröt i ugnen. Jag har även gjort fyra sorters sill. Senapssill, vitlökssill, Västerbottensill och Fläder-, citron-, och dillsill men även gubbröra. Per har kokat ägg till ägghalvorna imorgon. Har lite småsaker kvar som jag måste göra imorgon.vi har städat och plockat. Vi hjälptes åt att göra 3-rätters middag till kvällen och nu spelar vi Bingolotto och njuter av livet.

Idag gjorde jag en Janssons frestelse till imorgon. Vet att den här brukar vara god. Janssons är inte min favoriträtt på julbordet, men andra tycker att gott och då får man göra det ändå. Men jag äter lite av det.

Janssons frestelse 8 port
1 gul lök
8-10 medelstora potatisar (ca 3/4 kg)
1 burk (ca 100g) ansjovisfileer + spaden
3 dl vispgrädde
Pankoströbröd
Smör
Sätt ugnen på 200°. Skala och finhacka löken.
Skala potatisen och skär i tunna strimlor. Smörj en ungssäker form. Lögg i ett lager potatis, sen lök, ansjovis och sen resten av potatisen. Droppa över ansjovisspadet. Häll på grädden. Strö över pankoströbrödet. Hyvla över smöret så det täcker formen.
Grädda i nedre delen av ugnen i 45-50 minuter, tills potatisen är mjuk. Kontrollera med en sticka. (Jag gräddade Janssonen tills den blev gyllene)
Jag är osäker på vart receptet kommer ifrån, men jag har ändrat en del från orginalreceptet.
Sen blev det att göra gröt i ugnen. Världens bästa sätt att göra gröt på. Så enkelt att lyckas, inga brända bottnar på kastrullen och man behöver inte heller stå och passa gröten och röra den. God är den också!

Risgrynsgröt i ugn
3 dl grötris
6 dl vatten
8 dl mjölk
1 hel kanelstång
0,5 dl strösocker
1 tsk salt
Värm upp ugnen till 100°.
Plocka fram en gryta som tål att vara i ugnen. Ställ den på spisen, häll i vatten och ris. Koka upp och låt stå och småbubbla.
Koka upp mjölk, kanel, socker och salt. När riset kokat i 10 minuter rör du i mjölkblandningen, lägg locket på grytan och ställer den i ugnen.
Räkna med att det tar ungefär 2 timmar innan vätskan kokat in och gröten blir klar. Man kan rör ett par gånger under tiden, men det behövs inte. Rör i en generös smörklick i gröten.
Jag har även glömt varifrån som jag har tagit det här receptet. Det har hängt med mig i ett par år.
Idag har vi ätit årets första skinkmacka på siktbrödet som min mormor alltid bakade till varje jul. Kombinationen av siktbrödet, senap och julskinka är helt gudomlig

Imorgon är det äntligen julafton, det ska bli så skönt imorgon kväll när man kan sitta och bara njuta av livet och inte behöva laga mat på fler dagar!
Idag var det krasse i luckan. Det kanske man ska sätta i mellandagarna för lite fräscht grönt på smörgåsen? Det är gott. Ska bli lita halvspännande att se morgondagens lucka.

Dagens mat:
- Skagentoast
- Pepparbiff, sötpotatisstrips och beasås
- Daimmousse