Stark spenat i växthuset och Kaninparning

Fredag 
En kortdag på jobbet. Åkte hem, hämtade lillisen och åkte vidare direkt till mina föräldrar. Så skönt att komma hem till dem. De bjöd på pizza och vi blev kvar ganska länge, men åkte hem så lillisen fick lägga sig i tid. Uppskattar att det är nära till dem nu. 

Hemma har jag tagit det lite lugnt  för det kommer att bli full fart i helgen. Mycket att göra. Fixa i trädgården, tvätta, laga mat, rensa lillisens garderob, göra rent hos djuren, ska hem till min syster och hämta lite saker och veckohandla. Dagarna går i ett. Men nu börjar kroppen på att vakna när det börjar bli lite varmare, ljusare och soligare. Kvällarna kommer att användas flitigt ju ljusare de blir.

Idag släppte jag ihop Gösta och Ninni igen. Det var några dagar sedan sist och idag gick det väldigt bra. Det var precis som om de behövde träffas några gånger innan hon kände sig trygg med honom. Nu kastade hon sig omkull och "bjöd in" honom. Efter fyra lyckade parningar så lyfte jag ur henne. Nu får jag vänta cirka 30 dagar igen och nu hoppas jag verkligen på att det blir ungar. 
Blev väldigt glad idag då jag tittade till lingonen! ETT frö har grott. Igår såg jag inget tyckte jag när jag tittade, så det måste ha gått fort. Håller tummarna för att fler fröer kommer att gro. Vill ha en pallkrage med lingon också. Tycker att det är en spännande växt att ha i trädgården.
Resten av kvällen blir lugn. Ska försöka sova I tid idag har jag tänkt. Behöver sova ut.
Dagens mat: Pizza Hawaii 

Lördag 
Idag blev det sovmorgon. När jag kom upp var jag ensam hemma. Det var så otroligt tyst. Gjorde iordning frukost och läste tidningen Land. Lite mysigt och skönt att få vakna till i lugn och ro. När Per och lillisen kom hem så åkte jag och veckohandlade. Så skönt att få det gjort. Har tvättat och städat/rensat ur lillisens garderob. 

Var ut en sväng. Trots att solen sken så var det inte speciellt skönt. Gosade med Gösta. Han tuggade på mitt finger, det gick inte hål i alla fall. Han tuggade på min jacka också. Det är doften från kaninhonorna som han känner. 

Tog en tur till växthuset och jag är sjukt imponerad av spenaten. Trots minusgrader under nätterna så växter den otroligt fint!
Jostabären har börjat få fina knoppar. Så kul att se att de överlevt vintern 
Lite kål har börjat gro också. Skönt att ga en del ute i växthuset. Bra komplement. 
Utanför växthuset börjar dragonen att kika upp lite smått. Det som sticker upp ur jorden som är rödlila är nya knoppar. Måste komma ihåg att fixa växtstäd till dem i sommar. Förra året blev det över 2 meter höga och till sist ramlade de omkull. Det vill jag undvika iår. Vi är i alla fall självförsörjande på dragon.
Inne har jag bakat ciabatta. Bakade färsk bröd till majssoppan som jag gjorde idag. Ett nytt, men väldigt gott recept. Funderar på om det jäst och blivit högre om jag dubblerat jästen. Just nu blev det väldigt tunna (men goda,) gjorde som det stod i receptet och degen blev extremt lös och flöt ut
Ciabatta 10 stycken 
25 g färsk jäst 
5 dl ljummet vatten 
1 msk olivolja 
10 dl vetemjöl special 
2 tsk salt
Pensling
2 msk olivolja 
2 msk vatten 

Smula jästen och blanda ner vattnet och oljan I en bunke eller köksmaskin med degkrok. Tillsätt mjölet och salt arbeta degen 10 minuter i en maskin eller för hand till en lös deg. Låt jäsa övertäckt i 1 timme. 
Stjälp försiktigt upp degen på ett väl mjölat bakbord eller en bänk. Skär degen i ca 10 avlånga bitar och lägg på två bakpappersklädda plåtar (för 10 stycken). Låt jäsa övertäckta i ytterligare 40 minuter. 
Sätt ugnen på 225°C.
Pensla bröden med vatten och olivoljeblandningen.
Grädda i mitten av ugnen i ca 15 minuter. Låt svalna på galler. Värm gärna upp innan servering. 
Receptet kommer från:
Ica.se - Ciabatta

Efter jag gräddat bröden så gjorde jag en sockerkaka som blev otroligt god. Gjorde efter ett recept som jag fått av min mamma, den enda som jag gjorde annorlunda idag var att jag brynte smöret. En hit.
Under kvällen tog jag tag i att plantera om paprikor, tomater, rosmarin och penséer. Alla fick bo rymligare och fick varsin kruka. Nu tar det ett tag till innan jag behöver plantera om mer växter. Skönt när inte allt sker på samma gång. Att man kan ta lite pö om pö.
Vill ha mer örter hemma till matlagning. Vad passar då bättre än att sätta flera sorters fröer. Har satt dem i klungor. Så i vissa krukor är det 4 klungor och i andra 5 klungor med fröer. Sen ska de planteras isär i nya krukor när de kommit upp en bit. Gräslök, basilika, citronbasilika, koriander, bladdill och krusbladig persilja. Använder alla de örterna i matlagning och hinner de bli "för stora" och jag inte hinner använda dem så skördar jag och fryser ner. Enkelt att ta upp från frysen och använda i matlagning. 
Dagens mat: Ugnsrostad majssoppa med hembakta ciabatta. 

Söndag 
En lugnare dag idag. Upp tidigt. Men sen har det mesta flytit på. Åkte till syster och hennes sambo och hämtade lite saker som jag fått av mamma och pappa, då de flyttat in i vårt föräldrahem. Hittade lite gamla skolsaker, fick en kaffeservis, en massa tomtar och hittade lite böcker som jag hade när jag var liten.

Innan vi åkte hem lillisen och jag så var vi in på ICA och handlade ett par saker som vi hade slut på hemma. När vi kommer till kassan så ropar hen "Spring mamma, spring mamma'. Kassörskan skojade och frågade om vi försökte ta springnota. Skämdes, fast egentligen vet jag inte för vad, då det är otroligt viktigt för mig att jag gör rätt för mig och aldrig skulle ta en springnota. Tror att lillisen såg en lång raksträcka och därför ville hen att jag skulle springa med kundvagnen.

Hemma har vi inte gjort så mycket idag. Vi var ute en stund i solen. Sen har jag lagat mat, vi åt och sen har det varit lugnt igen. Har tvättat och torktumlat en maskin. Vikt en tvätt som jag tvättade igår. 
Kycklinggratängen jag gjorde blev otroligt god. Alla åt av den, så det var ett stort plus.
Örtdoftande kycklinggratäng med fetaost
600 g kycklingbröstfiléer
2 tsk kinesisk soja 
2 msk olja
1 tsk salt 
2 krm peppar 
150 g fetaost 
2,5 dl visp- eller matlagningsgrädde 
0,75 dl mild ajvar 
1 tsk salta 
2 krm vitpeppar 
1 tsk torkad oregano 

Sätt ugnen på 225°.
Dela kycklingfiléerna på längden om de är stora. Blanda kycklingen med soja. Bryn kycklingen i oljan I en stekpanna. Salta och peppra. Lägg dem i en ugnsform. 
Riv fetaosten grovt. Lägg den på kycklingen. 
Blanda grädde, ajvar, salt, peppar och oregano. Häll det över kycklingen. 
Sätt in formen i ugnen. Låt stå 20 minuter. Tag ut och garnera eventuellt med färsk oregano. 
Servera gratängen med klyftpotatis och en sallad med tomater, gurka och rödlök.
Receptet kommer från:
Recept.se - Örtdoftande kycklinggratäng med fetaost

Hittade lite lavendelfröer i trädgården idag. Plockade några. Har ingen aning om grobarheten. Men det kan vara värt att testa ändå. Har en del skruffs i trädgården som jag vill klippa bort. Och hann bara börja med lavendeln i stort sett innan jag blev tvungen att gå in och laga mat.

Dagens mat: Örtdoftande kycklinggratäng med fetaost, stekt majs, gurka, sallat och rivet äpple med riven rödbeta.

Veckans ord: Homofoner - Det är ord som låter likadant men stavas olika och de har även olika betydelser. 

Kommentera inlägget här:
Namn:   Kommentar:
Kom ihåg mig?
Mailadress:
URL/bloggadress: