Persikoträdet och Påskägg

Fredag 
Idag har jag haft en dag som jag varit otroligt trött på. Strax innan 14 så var det som om den sista luften pyste ur mig. Det var som att gå in i en vägg. Slutade en timme efter det. Hämtade ett paket innan jag åkte hem.

Har lagat mat och fixat sedan jag kom hem. Är så trött att ikväll blir det bara en film innan jag kommer att lägga mig. 

Idag har det blåst nordliga vindar och varit väldigt kallt. Sådan kontrast mot igår, då det var väldigt varmt och sydliga vindar. Längtar ännu mer efter värmen nu.
Dagens mat: Halloumi- och morotsbiffar med klyftpotatis. Honungssås, tomat, gurka, inlagd paprika och rostade solrosfrön. 

Lördag 
En dag där allt har gått i ett. Varit hem till mina föräldrar och hälsat på en stund. Åkte hem och åkte iväg igen och veckohandlade. Sprang in på Jem&Fix. Köpte fiberduk och en ny sekatör. Tittade på en stor kruka. Får se om jag köper den.

Gick ut i växthuset tidigare idag och såg att persikan blommar. Blev så glad! Tog ut en pensel och vispade runt i blommorna, så jag hoppas på att det kan bli i alla fall en persika att äta. Blev så rädd att blommorna skulle frysa, så jag köpte en fiberduk när jag var iväg och handlade. Nu är den inslagen i den, så jag hoppas verkligen på att blommorna klarar sig
Passade på att klippa ner sparrisen. Måste gödsla den och ska fixa till nätet runt den med fler pinnar, så det ser bättre ut. För just nu ser det skabbigt och rappligt ut. 
Den ena citronmelissen verkar också ha vaknat. Gillar doften av den. Hoppas på att den andra också vill vakna efter vintern. 
Det är otroligt spännande att gå runt i trädgården nu. Stjärnflockan börjar att få små blad. Det är en väldigt fin perenn. 
Libbstickan börjar på att skjuta nya skott.
Ramslöken hamnade också under fiberduk idag. Den såg inte sådär jätteglad ut för tillfället. Men det blir väl så när vädret vänder snabbare än en pendel.
Gjorde en sparrispizza idag. Gjorde det enkelt för mig. Satte ugnen på 250°. Kavlade ut en degbit till en rund pizza. Bredde på crème fraiche, strösslade över västerbottenost, saltade lite. Tog bort de träiga delarna på sparrisen (250 g) och delade dem på mitten och lade ut över pizzan. In i mitten av ugnen tills pizzan får en fin  färg. När den kom ut så lade jag på prosciutto crudo. Det blev väldigt gott och smakrikt.
Kokade hallonsylt nu under kvällen. Det fanns tydligen ingen sylt kvar i frysen, då ställer jag mig vid spisen och fixar.
Har gjort iordning fyra "krukor", där ska jag och lillisen så lite fröer i under morgondagen. Bara ner med jord och fröer. Vi ska också tag tag i att sätta färskpotatisen i krukor. Så lite små morötter (som man kan odla i hinkar) i ett par balkonglådor. Borde få till något mer i trädgården. Har en nätt liten lista någonstans.
Har påbörjat mitt påskägg. Har målat det en gång idag. Ska måla det en gång till innan jag dekorerar det med det som finns tillgängligt här hemma. Ska bli skoj. Har som jag skrivit tidigare sagt åt familjen att de inte får påskgodis om de inte fixar varsitt ägg först.
Just ja! Har även bakat bröd idag. Det blev focaccia. Den älskas av alla här hemma.
Dagens mat: Sparrispizza & Potatis- och lökpizza. 

Söndag 
Idag började vi med en lugn långfrukost. Hembakat bröd, hemodlad sallad och stekt ägg från våra höns. Det var så skönt. Vi satt och småpratade och åt. Hade gjort smoothie med en blandning av jordgubbar och passionsfrukt med lite honung i.
Jag och lillisen planterade luktärtor och en buskkrasse som är laxfärgad. Bara vänta på att de kommer att börja gro.
Blev en vända till Dollarstore. Hittade krukor på 61 liter. Så nu blev det krukor med fat till persikoträdet, fikonträdet och mullbärsträdet. 
Har planterat små morötter i baloonglådor. De ska bli små, runda och knubbiga. Hoppas på att det blir något. 
Borrade hål i större krukor som jag och lillisen planterat färskpotatis i. Hoppas lite smått på potatis till midsommar. Drömma kan man inte alla fall!
Potatishinkar och morotslådor är uppställda på sina platser. Kommer att bli enkla att vattna och hålla koll på. 
Hönsgos idag. Är så fascinerand av att Dagny och Dora (inte mer på bild) fortfarande kommer springande och vill gosa efter 5 år. 
Köpte ramslök igår och idag gjorde jag ramslökssmör av förpackningen som jag köpte. Så otroligt gott till grillat. Tror att det blev en ny favorit här hemma när det gäller kryddsmör att ha på en köttbit.
Ramslökssmör 
150 g normalsaltat smör (rumsvarmt)
40 g ramslök
1 tsk flingsalt
0,5 citronzest från citron 

Mixa ihop allt i en matberedare. Rulla in i smörpapper eller plastfolie. Håller någon vecka i kylen eller längre i frysen.
Receptet kommer från 
Lagat och klart - Ramslökssmör
Piplöken har kommit igång ordentligt. Snart kan man nog skörda och använda den.
Gräslöken ser jag också fram emot att använda framöver. Ska försöka skörda så mycket det går. Lärde mig att man kunde klippa ner halva gräslökstuvan i taget och när den man klippte ner kommit upp så klipper man ner den andra halvan. Sen fortsätter man och skörda så.
Dragonen har det också hänt en del med. Den är vi definitivt självförsörjande på.
Tulpanerna verkar vilja sträcka på sig ordentligt. Det står nog inte på innan det kommer fina blommor där. Kommer inte riktigt ihåg vilka färger jag köpte. Men de ska återkomma år efter år.
Blåbärstryn har också börjat få blad. Borde få bär på den i mitten av juni om vädret inte ställer till det. Det är den första bärbusken som ger skörd här hemma.
Ena rabarbern ser också ut att vilja spricka ut i liv. Längtar efter hemgjort rabarberkräm och rabarberpaj. Hade jag haft extremt mycket rabarber så hade jag gjort rabarberlemonad 
Har gjort klart mitt påskägg. Det blev inte så symmetriskt som jag ville ha det, men jag är ändå nöjd med hur det blev. Lite blingbling blev det allt!
Har fått tag i både ägg från Faveroller och vaktlar. Det blir riktigt bra det! Ska göra rent äggkläckaren imorgon. Orkar inte idag. 
Dagens mat: Grillad flintastek, pommes, ramslökssmör, tomat- & mozzarellasallad, stekt majs, stekt sparris i parmesanost, grillade kastanjechampinjoner och honungssås. 

Veckans ord: Käpprätt - Alldeles rakt uppåt 
Kommentera inlägget här:
Namn:   Kommentar:
Kom ihåg mig?
Mailadress:
URL/bloggadress: