Trädgårdsplanering och Vaktelkycklingar

Trots kallt och dåligt väder händer det en del saker här hemma. Per var ner i måndags till vår gamla trädgård och frilade ankhuset. Han har monterat ner ankgården och skruvat bort kallrasskyddet på ankhuset.
Jag har ändrat min tanke på vart jag ska ha växthuset här hemma. Jag har helt bytt plats MEN det känns betydligt bättre. Ibland är det tur att man är väldigt eftertänksam och inte agerar på första tanken som man får! 
I måndags morse hamnade ankäggen i äggkläckaren. Känner mig lite nervös då jag aldrig någonsin kläckt ankägg i maskin. Pratade med henne som jag köpte äggen av, har googlat och läst, men ändå blir jag inte riktigt lugn. Vill så gärna att något ägg kläcks i alla fall. MEN backarna i äggkläckaren kändes för små för de här äggen, så jag har bestämt mig för att köpa större backar. Det är verkligen på håret att de "slår" i taket
I tisdags morse låg det ett snötäcke över precis allt. Inte roligt, även om det försvann under eftermiddagen. Är trött på snön för tillfället och jag vill ut och gräva fler land. Vintern har känts väldigt lång.
Lite fröer kom på posten. Lite perenna blomfröer. Stjärnflocka, akleja, blodtopp och backnejlika. Vad gör man inte för lite färg i trädgården och för att locka pollinerare? 
Nu när jag har ett växthus vill jag prova att odla en melonplanta. Hade varit skoj att äta en hemodlad någon gång i livet.
Under dagen igår kläcktes den första vaktelkycklingen. Såg att det var flera ägg som var på gång. De är inte speciellt söta direkt när de kommit ur ägget, men när de torkar och blir fluffiga är de makalöst söta ❤️
Då vädret var värdelöst igår igen fick jag för mig att baka hönökaka. Har varit sugen på det brödet länge. Då är det tur att man bakar då det finns lite tid över. Det enda som tar tid är den första jäsningen, annars går det fort. Det blev tre plåtar med bröd.
Hönökaka på plåt
50 g jäst
6 dl mjölk
100 g rumsvarmt smör
1 dl sirap
2 tsk salt
9 dl rågsikt
8-9 dl vetemjöl 
Smula ner jästen i en bunke. Tillsätt mjölken och blanda tills jästen lösts upp. Tillsätt smör, sirap, salt, rågsikt och vetemjöl, lite i taget. Rör ihop allt till en smidig deg och knåda den i några minuter. Låt degen jäsa under bakduk i 40 minuter.
Dela degen i tre bitar. Kavla ut dem tunt på var sitt bakplåtspapper. Kavla sista varvet med en kruskavel. Nagga ordentligt med en gaffel om du inte har någon kruskavel så att det inte bildas stora luftbubblor under gräddningen.
Lägg de utkavlade degarna på var sin plåt. Låt dem jäsa under bakduk i 20 minuter. Sätt ugnen på 250 grader.
Grädda bröden mitt i ugnen i ca 10 minuter. Håll koll på att de får lagom med färg. Låt dem svalna på ett galler under bakduk.
Receptet kommer från:
Hönökaka på plåt
Man tycker att man inte hinner med något alls om dagarna, men ändå händer det en del. Vill ha bättre väder så jag kan fortsätta att gräva land och rabatter.
Idag kommer det förhoppningsvis att bli en lugn dag. Sammanlagt sex kycklingar är kläckta hittills. Det enda jag har gjort är att fixa iordning en kycklingbur med värmetak, mat och vatten till dem. Tror att det kan vara fler kycklingar på gång också. Så himla söta.
Under kvällen har det blivit 'fullt ös, medvetslös'. De har varit så tysta sedan igår och idag måste det ha kläckts en gaphals som drar med sig de andra i oljudets underbara värld. 
Kommentera inlägget här:
Namn:   Kommentar:
Kom ihåg mig?
Mailadress:
URL/bloggadress: