Pepparkaksmuffins och Porterstek

Jag har fortsatt att baka, lagat mat och börjat göra julgodis. Idag blev det Amerikanska chocholate chip cookies, chokladkakor, drömmar, saffrans- och lakritskola och Ernsts lakritskola med citron och flingsalt. Jag har bakat så mycket nu att jag bestämt mig för att ta ett par lediga dagar från bakandet och passa på att njuta av mina lediga stunder. Det som jag har kvar att göra är:
- Smörkola med flingsalt
- Siktbröd
- Pepparkakor
- Havreflan
- Stekpannebröd
- Rocky road godis
Struntar i att göra hemgjorda praliner iår, ingen ischoklad och inte heller någon knäck. Det är säkert fler saker som jag glömt, men är de bortglömda så är de inte viktiga. Fler recept kommer att dyka upp här dagligen.
Idag gjorde jag Porterstek med portersås, hasselbackspotatis, smörstekta kantareller och lättkokta morötter vända i honung. Det tog ett par timmar men det var det värt. Inte ofta man lagar så fin mat.
Porterstek
1,5 kg fransyska
1 gul lök
2 vitlöksklyftor
2 porterflasor 33cl
1 dl koncentrerad svartvinbärssaft
0,5 dl kinesisk soja
7 vitpepparkorn
7 enbär
1 krm torkad timjan
3 dl vispgrädde
Salt
Vitpeppar

Skala och skiva lök och vitlök. Koka upp porter, saft, soja, kryddor, lök och vitlök i en gryta. Lägg ner köttet och låt koka på svag värme ca 90 min, till en innertemperatur på 75°. Ta upp köttet och låt det vila.
Sila ner 6 dl av skyn i en kastrull. Tillsätt syrad grädde och koka ihop ca 8 min. Red av med majsstärkelse utrört i lite vatten och smaka av med salt och peppar.
Skär portersteken i tunna skivor och servera med sås, hasselbackspotatis, och svartvinbärsgelé.
Receptet kommer från:
Gjorde pepparkaksmuffins igår och här kommer bilder och recept. De smakade lagom mycket pepparkaka av dem och väldigt gotr med lingon till.
Pepparkaksmuffins ca 24 stycken 
3 ägg
2 dl farinsocker
1 1/2 dl rapsolja
2 1/4 dl vetemjöl
1 1/2 tsk kanel, malen
2 krm ingefära, malen
2 krm kryddnejlika, malen
1/2 tsk bikarbonat
1/2 tsk salt
75 g frysta lingon
1 tsk majsstärkelse
Frosting
200 g färskost
2 msk ljus sirap
2/3 florsocker
Garnering
frysta lingon

Sätt ugnen på 175°C, varmluft.

Vispa ihop ägg och socker poröst. Rör ner oljan. Blanda de torra ingredienserna och vänd ner i smeten.

Blanda ihop lingon och majsstärkelse i en skål. Fyll 2/3 av 24 små muffinsformar med pepparkakssmeten och tryck ner lingonen i formarna.

Grädda i nedre delen av ugnen i ca 8-10 minuter. Låt svalna och förbered under tiden frostingen.

Vispa upp färskost och tillsätt sirap och florsocker. Vispa till en tjock kräm och fyll en spritspåse med valfri tyll. Spritsa frostingen på muffinsen och garnera med frysta lingon.

Receptet kommer från:
https://www.dansukker.se/se/recept/pepparkaksmuffins
Idag är det dessutom 3:e advent. Det börjar kännas att det inte är långt kvar till julafton nu. 
Kommentera inlägget här:
Namn:   Kommentar:
Kom ihåg mig?
Mailadress:
URL/bloggadress: