
Ville prova göra en mjuk pepparkaka iår och lämpligt nog fanns det ett recept i den här månadens Buffé som vi fåår från ICA, bara att testa. Dock var det inget bakpulver eller bikarbonat med!?!?! Den reste sig fint ändå, men den hade kunnat bli ännu fluffigare med något slags jäsningspulver. Lyckades tyvärr inte helt med gräddningen då det var en liten del i botten som inte blev helt genomgräddad. Jag och ugnen är inte överrens jämt när vi bakar och den fick stå inne betydligt mycket längre än vad som stod i recepet och jag provade på flera ställen med en provsticka. Smaken var det då inget problem med, så vi får helt enkelt skära bort den lilla delen som är dålig när ju tar upp och tinar den bit för bit.
Här kommer receptet:
Mjuk pepparkaka med lingon
3 1/2 dl strösocker
4 dl vetemjöl (4 dl motsvarar 240 g)
1 tsk salt
1 tsk malen ingefära
1 tsk malen kryddnejlika
1 msk kanel
1 1/2 dl frysta eller färska lingon
1 msk florsocker
2 1/2 dl neutral rapsolja
5 ägg
smör (till formen)
Sätt ugnen på 175°C.
Smöra en form som rymmer 2 liter (för 10-12 bitar). Blanda strösocker, mjöl och kryddor i en bunke. Blanda lingon och florsocker i en separat bunke.
Vispa ihop de torra ingredienserna och rapsoljan med en elvisp på låg hastighet. Tillsätt ett ägg i taget och blanda väl. Vänd ner lingonen och häll smeten i formen.
Grädda i mitten av ugnen 45–55 minuter, kontrollera med en sticka att kakan inte är kladdig. Låt svalna helt.
Till servering: Servera gärna med vispad grädde och pudra med florsocker.
Jag gjorde inte om det här receptet heller, dock har jag skurit ner kakan i ca 1 cm tjocka bitar då jag tänker mig att man vill prova många olika sorters kakor/bullar på ett fikabord.