Galna regler och Citronträd

Måndag
En jobbig dag då jag inte känt mig helt 100 (har känt av migränen under natten) plus att jag blev väckt väldigt tidigt imorse. Kände av lite huvudvärk till och från under dagen också och ena halsmandeln gjorde sig påmind om dens existens en stund. 

Hem, äta, busa, allsång här hemma i soffan med en massa barnlåtar (jag, lillisen och Per). Det var väldigt mysigt. 

Har varit ute till djuren. Ingen tillstymmelse till boande hos kaninerna. Tråkigt, men vet samtidigt att de kan boa väldigt tätt inpå födelsen. Sen har jag satt fler fröer, konstigt va? Äkta fläder (stå i rumstemperaturi 2 månader, sen in i kylen 3 månader), lingon, såpnejlika, älggräs (ska in i kylskåpet om en månad). Satte även fem små krukor med piplök och en kruka med physalis. Först var jag inte så jättesugen på physalis, men vet ju att den är god. Skulle så gärna vilja prova att göra marmelad på dem. 
Jag hade inga egentliga planer på att göra något idag då min ork inte är på topp som sagt. Så jag är glad att jag gjorde något litet som planteringen i alla fall, då kan jag stryka det från min odlings-trädgårds-självhushållnings-djur-lista
Dagens mat: Schnitzel, potatis, remouladsås, ärtor och majs. 

Tisdag 
Väckt ännu tidigare idag, 05. Dagen har känts lång. Har inte varit mitt bästa jag idag, men inte heller mitt sämsta jag. Har varit mer som i ett vakum. Ett mitt-i-mellan-jag. Slutet av veckan kommer att vara fullt med saker som vi ska göra. Ikväll blir det att ta det lugnt och titta på hockey. Det känns tyvärr som om det kommer att bli en förlust. Tänkte skriva bloggen innan så jag kan lägga ifrån mig telefonen för idag.

Skickade efter ett citronträd idag. Har velat ha det länge, i flera år. Vill ha lime också, och kumquat. Sen finns det säkert fler roliga citrusträd som jag vill ha någon gång I framtiden. Skulle vilja beställa ifrån Jeppas. Måste dock haft mer plats då.
Dagens mat: Köttfärssås och spaghetti med majs.

Onsdag 
Det börjar ta sig i glasrummet med mina odlingar/småplantor. Är glad att jag kommit en bit. Det liknar mer och mer en djungel. Går in flera gånger om dagen bara för att titta på plantorna och vattnar när det behövs. 
Längtar så otroligt mycket efter våren och sommaren. Har så svårt för dessa bakslag. Ena dagen sol och många plusgrader. Andra dagen minus och snö. Idag har det snöat. Nu på kvällen när jag var ut till djuren så var det -2,5°, men det kändes verkligen som om det var -10°. 

Idag hittade jag blodspår i Bodils bur. En blodfläck där det inte varit märken förr. Bodil hade inget blod på sig. Så förmodligen har hon fått en kaninunge eller flera kaninungar. Hittade dock inte kaninungarna, vågade inte heller riva runt speciellt mycket heller. Förmodligen har hon dödat och ätit upp den/dem (om de inte skuttar fram om ett par veckor). De kan göra så om det är första gången de får ungar eller om det blivit stressade/skrämda av något under födelsen. Det vore ju typiskt om det är det mera tragiska som hänt. Hade i alla fall sett fram emot små popcorn. Och jag tror att ungarna hon hade fått med Gösta hade varit extremt sociala och mysiga med tanke på hur de två är i sättet. 

Har gjort en förbeställning på lite växter/knölar som kommer att komma om 1,5 månader.
- Citronverbena (sticklingar)
- Jordärtskocka (misslyckas alltid)
- Pepparrot (älskar smaken, misslyckades sist jag satte dem)
- Maria (sättpotatis)
- Jazzy (sättpotatis)
- Connect (sättpotatis)
- Amandine (sättpotatis)
- Cherie (sättpotatis)
Så skönt att ha det gjort. Det blev inte alla sorter som jag tänkte mig, då inte alla fanns kvar på deras hemsida, så bytte ut någon sort mot någon annan. Tydligen spelar det ingen större roll om man förgror potatisen. Läste det någonstans, så tänkte prova att sätta potatis utan att förgro i år. Det sparar lite plats hemma också. Kommer att prova sätta någon sort i pallkrage och någon i krukor för att se om något sätt är att föredra för mig. Man måste hitta sitt eget sätt när det gäller odlingen. För det som fungerar för mig, kanske inte fungerar för andra och det som fungerar för andra kanske inte fungerar för mig. Det är det som är så spännande med odling!
Dagens mat: Kycklinggryta med ris och broccoli 

Torsdag 
Igår läste jag på Jordbruksverket om de nya reglerna för att hålla sällskapsdjur för hobby. Går de igenom till 2026 kan jag varken ha höns eller kaniner kvar. Då kan jag lika gärna bo i lägenhet, kan skaffa en kolonilott för mina odlingar. En ensam kanin ska tydligen ha 10m², men du får sammanlagt ha 3 kaniner på det utrymmet (lycka till att ha flera honor som får ungar i samma hägn och det får man nog inte ens ha). Vaktlar måste minst ha 10m², och på den ytan får man max ha 8 stycken. Ett hönshus ska minst vara 25m², och då får jag ha 12,5 hönor på det utrymmet och varje höna måste minst ha 2m² i en hönsgård. Men man ska samtidigt inte ändra utrymmet för produktionsdjur. De kan man trycka ihop på små ytor. Vart är rättvisan i det? Det är väl de som har produktion som man ska gå på och ge djuren bättre möjligheter och större utrymmen. Blir så arg. Nu när de varnar för kristider så är det väl bra att man kan ha sina egna höns och kaniner. Tycker att det är ren galenskap. Visst kan man öka ytorna för djuren, men de behöver inte öka utrymmet så extremt mycket. Man kan skriva in till dem med synpunkter senast 9 april. Det ska jag göra. Jag känner mig på krigsstigen. 

Har haft en bra dag med lillisen. Har tagit ledigt för att få vara med hen i ett par dagar. Lekt, ritat, pysslat, byggt järnväg och byggt med klossar, läst böcker, veckohandlat, tittat på Bamse. 

Under kvällen har jag gjort iordning två "smetar" med "Clarion Collections filmjölkslimpa". Nu ska de få stå tills imorgon i kylskåpet. Då ska jag blanda i bikarbonat och vetemjöl.
Gjorde även en pizzadeg som ska jäsa i kylen i 24 timmar. Har aldrig provat, men det vore ju smidigt OM det fungerar. Då kan man alltid göra pizzadegen dagen innan. Då slipper man göra den samma dag.

Kalljäst pizzadeg på 24 timmar 
700 g pizzamjöl (jag tog vetemjöl)
2 tsk salt
15 g jäst
1 tsk socker 
5 dl fingervarmt vatten 

Blanda alla ingredienser i en degblandare i ca 10 minuter eller tills degen släpper från kanterna. 
Lägg degen i en bunke med plast över och låt jäsa I kylskåpet i ungefär 24 timmar. 
Ta ur bunken ur kylskåpet ca 1 timme innan du ska baka ut degen. 
Ta ur degen på ett välmjölat bakbord och dela i 4 bitar. Värm ugnen i så hög temperatur som du kan. Sätt in en plåt som får bli varm.
Forma pizzabottnar genom att strö ordentligt med mjöl över degen och jobba med fingertopparna från mitten ut mot kanten med önskad storlek. Lämna 1-2 cm av kanten så får du höga och fina kanter.
Toppa pizzorna med valfr topping och baka på den varma plåten i ugnen i så hög temperatur som möjligt tills pizzan får en fin färg.
Receptet kommer från:
Kungsörnen.se - Kalljäst pizzadeg
Summa summarum så har det varit en bra dag. Det har känts skönt att inte behöva stressa överhuvudtaget. Bara vara. Imorgon är det fredag och nya äventyr. 
Dagens mat: Kasslergryta med sting, ris, majs, inlagd gurka och gurka. 

Kommentera inlägget här:
Namn:   Kommentar:
Kom ihåg mig?
Mailadress:
URL/bloggadress: