Vintersådd och Kaninflytt

Fredag 
Det blev en blåbärspaj som jag bakade igår till fredagsfikat idag på jobbet. Skam den som ger sig. Men odlingarna fick stå tillbaka. Det blev ingen lugn kväll eller en kväll som jag tänkt mig. Men jag gjorde det viktigaste. Dessutom så Leksand vann igen! Jag blir jättelycklig.
Idag var det min kortdag på jobbet. Skönt att komma hem tidigt. Har dock haft ont i huvudet hela dagen Ibland mer och Ibland mindre. Under kvällen blev det migrän och illamående. Så kul när man har så mycket man vill göra. Gjorde oavancerade saker där jag inte behövde överanstränga mig eller tänka för mycket. 
 
Jag planterade äntligen de svarta valnötterna, körsbärsplommonen och tog fram rosmarinen. Nu ska de få stå ett tag och förhoppningsvis gror de någon gång i alla fall.
Satte om och lite fler fröer och satte lite fler tomatsorter och paprika. Planterade fler fröer av paprikorna  Yellow California Wonder och California Wonder. satte fröer av snackspapriken Snacking Purple. Tomater som blev omsatta (de grodde inte i den första omgången) var Monlight Mile, Sofias lila äpple, Atzek och Barrys Crazy Cherry. Det kommer även att bli fönstertomater i form av Venus. Kom på att jag ville ha fönstergurkor också. Satte äver fyra fröer med fönstergurka, 2 Piccolino och 2 Kalimero. De ska vara partenokarpa, det vill säga att de är självbefruktade. Funderar på att ha två i vardagsrumsfönstret och två i vardagsrummsförnstret.
Tittade till mitt fikonträd lite extra idag. Insåg att det börjat att producera fikon! När årstiden känns mörk, grå och tråkig så känns inte livet alltid på topp. Det känns så långt till våren och då gör sådana här saker mig lite extra glad. Då känns det som om livet är på väg framåt. Tyvärr har jag någon form av ohyra i trädet, så det måste åtgärdas så fort det går. Osäker på om det är trips eller spinn. 
Är sugen på¨fler exotiska träd. Skulle nog också vilja ha en annan sort med fikon, men vi får se. Har mitt nektarinträd i växthuset och jag hoppas på att den klarar sig. Skulle dock vilja ha citronträd, kalamodin, kanske lime och någon form av apelsin. har så mycket ideer och tankar.
Dagens mat: Korvstroganoff, ris, majs, oliver, inlagd gurka, och en grönsallad med isbergssallat, paprika och salladslök.
 
Lördag 
Efter sovmorgon och frukost så blev det att åka och veckohandla. Efter veckohandlingen blev det en biltvätt. Bilen behövde det. 
 
Hem och plocka in varorna. Äta lunch. Ut och hämta in tre av mina backar. Lade i gamla reklamblad i botten innan jag fyllde på med jord och strödde ut fröer. Persilja blev 'Moskrut 2', dill blev 'Bouqet och Tetra' och spenat 'Matador'. Nu ska de sättas ut I växthuset och förhoppningsvis gror de när våren kommer. Det ska ut en back med sallat också, men det kommer att bli en annan dag.
Fick för mig igår att jag skulle baka bröd idag med soltorkade tomater, vitlök och oliver. Hittade ett recept som jag utgick ifrån, men ändrade en del i. Jag hade i de soltorkade tomaterna vilka jag hade färre av, men borde ha haft fler), vitlöken, timjanen, olivoljan och oliverna direkt i degen när den arbetades ihop i bakmaskinen. Delade även degen i två limpor istället för tre och de gräddade längst ner i ugnen i 40 minuter, men det blev för länge. Bröden blev lite krokiga och snea, men de ska ju ändå ätas upp. 
Toscanskt bröd
50 g jäst 
5 dl fingervarmt vatten 
5 dl durumvete 
7,5 dl vetemjöl 
Fyllning
2 dl (15-20 st, blötlagda) hackade soltorkade tomater 
3-4 msk olivolja 
2-3 pressade vitlöksklyftor 
5 st soltorkade tomater 
1 tsk salt
1 tsk timjan 
Garnering 
Olivolja 
1 tsk timjan 
Eventuellt flingsalt
1. Smula ner jästen i en degbunke. Häll över vatten och rör om tills jästen har löst sig. Tillsätt mjölet men spar ½ dl av kärnvetemjölet till utbakningen. Arbeta degen tills den känns smidig, ca 5 minuter med maskin eller 10 minuter för hand.
\n2. Låt den jäsa under bakduk, 30–40 minuter till dubbel storlek.
\n3. Knåda degen smidig på lätt mjölat bakbord. Dela degen i 3 delar och kavla ut dem till rektangulära kakor, ca 20x30 cm.
\n4. Rör ihop fyllningen och fördela den över kakorna. Rulla ihop och lägg dem med skarven nedåt på en plåt med bakplåtspapper. Skåra dem med en vass kniv.
\n5. Låt jäsa ca 30 minuter.
\n6. Värm ugnen till 225°C.
\n7. Pensla med olja och strö över timjan och ev flingsalt. Grädda i nedre delen av ugnen, 20–25 minuter. Låt bröden svalna på galler utan bakduk. 
 
Receptet kommer ifrån:
Kungsörnen.se - Toscanskt bröd med soltorkade tomater
 
Har tittat på direktsänd spökjakt nu under kvällen. Perfekt att sitta och slötitta på samtidigt som jag googlar växtråd, plantor och skickar mail till olika plantskolor. Jagar fortfarande hjortronplantor och kommer att göra det tills jag får tag på sådana, även om det kommer att ta flera år. Har en perfekt växtplats åt dem. Tydligen så blir det väldigt mycket hjortron om de får stå i sol och jag har en sådan plats kvar i trädgården.
Dagens mat: Köttfärssås och spaghetti, tomat, gurka, oliver, samma grönsallad som igår och majs.
 
Söndag 
Hade en hel del planer idag, men sköt lite på dem så jag fick en hyfsat lugn dag. Behövde det. Har känt mig otroligt trött idag. Det blev en tidig morgon och huvudvärken kändes först inte helt borta, men den försvann efter ett par timmar. 

Ekplantan fortsätter att växa! Det har blivit ytterligare en "våning" med blad. Den ska snart få en större kruka, så den kan växa ännu mer. Så kul när man ser att plantor utvecklas.
Sallaten håller också på att gro. Kul!
Jätteverbenan börjar bli otroligt fin. Lika så eukalyptusen. Något gör jag rätt i alla fall.
Har skurat och städat ur kaninburen där Vilhelmina och Rakel bodde. Knixigt, men det gick bra. Så nu har Märta och Svea fått flytta ut. Perfekt! De verkade glada. Huset där de bott kommer att bli förvaring för transportburar och spån. Har kommit fram till att jag inte vill ha djur där. Det blir för trångt.
Bar ut backarna till växthuset och satte in dem där. Skyfflade över snö. Får nog fylla på mer framöver. Håller tummarna för att det ska fungera och för att det kommer att gro tidigt.
Imorgon är det måndag igen. Veckorna går så otroligt fort. Idag har också kaninerna gått halva tiden om de blev befruktade. Så om ca 2 veckor borde det vara dags för minikaninisar. Men man vet aldrig med djur och när man parar dem om det blir något. 
Dagens mat: Schnitzel med sötpotatisstrips, sås,majs och tomater.
 
Veckans ord: Meja - Betyder bland annat skära säd, skörda och berga. 
Kommentera inlägget här:
Namn:   Kommentar:
Kom ihåg mig?
Mailadress:
URL/bloggadress: