En lång dag. Vaknade tidigt imorse. Efter frukost var det ett möte. Sen åkte jag och handlade. Först in på Dollarstore och där hade de julsaker på rea. Köpte lite fler julkulor till lillisens julgran och ett par saker som jag hade tittat på, men tyckt varit för dyra. Matlådor och en ny vattenskål till Gösta. Sen vidare till Lidl och Hemköp och handlamat till julen. Ett par julklappar till. Vidare till Brandts och köpa potatis och grönkål. Började vid 11 och var hemma och parkerad vid 14.
Under eftermiddagen och kvällen har jag roat mig med att göra julgodis och en viltpaté. Råkade ha i 500 g hjortfärs istället för 300 g. Det gör säkert ingenting, men jag blir lite trött på mig själv. Hade inte heller i nötter i något recept. Ska baka lite kakor imorgon och göra två sillsorter och en gubbröra. Ikväll ska jag slå in julklappar.
Vit rocky road med tranbär och rispuffar
300 g vita chokladknappar
3 dl puffat ris eller eller rice crisp
50 g minimarshmallows
50 g mandlar, grovt hackade eller andra nötter (jag tog non-stop istället)
100 g torkade tranbär
Smält chokladen i en skål över vattenbad.
Klä en form på 20x30 centimeter med bakplåtspapper.
Vänd ner rispuffar, minimarshmallows, mandel och tranbär. Vänd inte mer än nödvändigt.
Bred ut smeten, låt stelna. Skär I mindre bitar. Förvara torrt och svalt.
Receptet kommer ifrån:

Lyxig Rocky Road
200 g mjölkchoklad
200 g mörk choklad
25 g smör
1 burk kondenserad mjölk
250 g dumlekolor
2-3 dl non-stop
200 g minimarshmallows
Flingsalt
Smält chokladen och smöret i en skål över ett vattenbad. Tillsätt den kondenserade mjölken och rör om. Låt svalna något.
Skär dumlekolorna i mindre bitar och blanda ner dem, non-stopen och marshmallowsen i smeten, rör om försiktigt.
Bred ut smeten på ett bakplåtspapper i ett 2-3 centimeter tjockt lager. Strö över flingsalt. Låt den svalna.
Skär chokladen i bitar nedan vass kniv. Förvara godiset i en burk med tättslutande lock I kylen.

Tryffel med karamelliserad mjölk
100 g mörk choklad
200 g mjölkchoklad
1,5 dl vispgrädde
0,75 dl karamelliserad/kondenserad mjölk
1 msk smör
Strössel
Hacka chokladen och lägg I en bunke. Koka upp grädden och den karamelliserade mjölken. Häll gräddblandningen över chokladen och rör tills chokladen smälter. Rör ihop smöret.
Sätt plast över bunken och låt stå I rumstemperatur i cirka 6 timmar. (Jag valde att hälla i chokladen i pralinformar i silikon, ingen aning om det fungerar). Rulla runda bollar och rulla sedan i valfritt strössel. Förvara kallt i en lufttät burk eller i frysen.
Receptet kommer från:

Fudge med brynt smör och popcorn
1,5 dl vispgrädde
1 dl ljus sirap
1 dl strösocker
0,5 dl ljust muscovadorörsocker
2 tsk vaniljsocker
50 g smör
100 g vit choklad, finhackad
4 dl popcorn (+ lite mer till dekoration)
Flingsalt
(Guldpulver)
Klä en form på ca 20x20 centimeter med bakplåtspapper.
Brynt smöret och ställ åt sidan.
Blanda grädde, socker, sirap och vaniljsocker i en tjockbottnad kastrull.
Koka utan lock och rör med träsked med jämna mellanrum.
Låt koka tills 123°. Stäng av värmen och blanda i den hackade chokladen och det brynta smöret tills du har en jämn smet.
Vänd försiktigt ner popcorn och häll genast i formen. Strö över flingsalt och lite extra popcorn.
Låt svalna helt innan du skär upp i bitar och sedan toppar med guldpulver.
Receptet kommer från:

Viltpaté
200 g kycklinglever eller annan fågellivet
3 schalottenlökar
200 g fläskfärs
300 g viltfärs (jag råkade ha i 500 g)
2,5 dl matlagningsgrädde
2 ägg
2 msk mjöl
1 tsk timjan
3 krm svartpeppar
1 tsk salt
2 dl skalade pistagenötter (hoppade över)
Sätt ugnen på 175° i vanlig ugn. Sen till att lever, färs, ägg och grädde är kallt.
Skölj kycklinglever och finhacka löken.
Mal lever och lök med färsen i en köttkvarn eller köra någon minut i matberedaren till en smet.
Tillsätt mjölet och ett ägg i taget under omrörning eller mixning.
Tillsätt sedan grädden, droppvis i början, under omrörning eller mixning.
Vänd i salt, svartpeppar, timjan och skalade pisatgenötter.
Fyll en avlång form med smeten och grädda i cirka en timme övertäckt med folie i mitten av ugnen.
Ta ut och låt svalna.
Häll bort eventuell vätska. Ställ kallt i några timmar innan servering. Kan bakas några dagar innan och förvaras i kylen eller frysen.
Receptet kommer från:

I julkalendern idag var det dill och en rabattlapp på potatis. Det går lite hand i hand. Älskar dill, det är också en av ens favoritsommarsmaker.

Dagens mat: Laxtacos