Kom på att jag inte klippt lökarna än. De hade lagt sg ner och blivit ett enda trassel. Bara att ta tag i det. Det blev riktigt bra när det blev klart. Nu har lökarna ork att hålla uppe sig själva och det är enklare att vattna dem.




Blev sugen på en hederlig fruktsallad igår kväll. Tur att vi alltid har frukt hemma. Det blev päron, banan, apelsin, kiwi och vindruvor. Har vispat grädde till. Så många bardomsminnen en enkel fruktsallad ger.

Önskar ofta att man hade möjlighet att odla exotiska frukter. Hade lätt gjort det om jag hade haft ett orangeri och rätt förutsättningar. Sen måste man ha plats också. Kanske man får möjlighet en vacker eller regnig dag.
Kom på att jag inte visat hur det har gått med amaryllisfröna som jag satte förra året. De växer så fint och blir större och större. Ska ta tag i att plantera om dem lite längre fram. Jag har i alla fall fixat större krukor till dem.

Har satt lite fler fröer idag också. Det kliar verkligen i fingrarna just nu och det är bara i början av februari. Det här kommer att bli en lång period innan våren kommer. Jag började med lavendel och piplök. Jag älskar doften av lavendel och hade tänkt prova att lägga lavendelblommor i socker och baka lavendeldrömmar. Jag har några plantor, som jag hoppas överlever vintern och så tänkte jag mig några till.

Piplök är något som jag misslyckats med flera gånger att så. Sen köpte jag en planta som hade ett enda strå som var avbruten längst ner och hade blivit det i transporten. Men den tog sig aldrig trots omsorg. En akilleshäl för mig. Skam den som ger sig. Vi äter mycket lök här hemma och det är kul att kunna variera med olika sorters lök. Bara hålla tummarna den här gången igen.

Provade att sätta lite örter också. Vi får se hur det går. Det får ta den tid det tar innan de tittar upp. De står ganska svalt. Idag blev det kinesisk gräslök, kummin, gräslök, libbsticka, kryddtimjan och kryddsalvia. Ska sätta fler örter lite längre fram.

Vi äter ju lite vegetariskt ett par dagar i veckan och den här gratängen var både god och mättande, men det är inte så konstigt med tanke på vad som är i. Jag har ändrat lite från orginalreceptet (som vanligt).

Broccoligratäng med pasta 4port
300 g pasta penne
250 g broccoli
2 ägg
2,5 dl creme fraiche
1,5 dl mjölk
70 g ädelost (eg. Kvibille ädel creme, 170g)
1 tsk salt
Chiliflakes efter smak
Sätt ugnen på 225°. Koka pasta enligt anvisning på förpackningen.
Skär broccolin i buketter och skiva stammen. Koka i lättsaltat vatten i ca 1 minut. (Jag tog fryst broccoli och värmde på i vatten och skar i lagomabitar enligtmigsjälv). Låt rinna av och blanda med den kokta pastan i en smord ugnsform.
Vispa ihop ägg, crème fraiche, mjölk och riven ädelost med salt och chiliflakes. Häll äggstanningen över pasta- och broccoliblandningen i ugnsformen.
Grädda i ugnen i ca 15 min (jag tog 20 min). Ta ut och låt vila i 20 minuter. Servera med en grönsallad.
Receptet kommer från: