Vilken härlig helg med sol, tyvärr har det varit kalla vindar och kall luft, men solen gör mycket för humöret. Det har varit fullt upp alla dagar. Så mycket man vill och som man inte hinner med. Brukar tänka att det kommer en morgondag också.
Vaktlarna har fått mycket härlig sol. De njuter verkligen av livet och vårkänslorna flödar där inne. Tupparna har vaknat till liv. Längtar efter att få kläcka ägg och på tal om det....

...verkar jag ha en höna som lägger vita ägg, helt utan mönster på. Ska samla några ägg och kläcka hade jag tänkt. Se om den hönans kycklingar också lägger samma äggfärg.

Mina bastanta tanter vill ut i solen och njuta. Tyvärr härjar fågelinfulensan och dessutom har vi ingen hönsgård där de kan härja. Så blir det när vi flyttade mitt i vintern. Vi hann inte få upp deras hönsgård och vi hade aldrig hunnit bygga upp hönsgården inna tjälen heller. Men snart är det vår och då ska de få sin hönsgård.

Ibland blir det kortslutning när jag bakar och som tur är så kan jag skratta åt det efteråt och hoppas på att resultatet blir bra ändå. Jag kokar äppelmos själv här hemma, men jag gör alltid det med kanelsmak. Vilket innebär att jag blev tvungen att koka nytt mos. Så jag kokade mos på ett äpple och det tog tid och höll på att bränna fast ett par gånger så jag fick tillsätta vatten då och då. Sen ville jag inte ha vitt socker i, så jag tillsatte 1 msk honung i det varma äppelmoset, då jag föredrar att ha honung i bröden som jag bakar. Råkade även ta 25 g jäst istället för 12 g. Läste även fel på vilken mjölsort jag skulle ha, så jag råkade ta finmalet RÅGMJÖL istället för rågsikt. Tillsatte 1 dl vetemjöl för att "väga" upp det grövre mjölet. Det blev med andra ord ett riktigt bakkaos idag. Tänkte att det ändå kanske blir bra om jag har tur.
Äppelfrallor 12 st
1 äpple
12 g jäst
3 dl mjölk
1 dl äppelmos
1 tsk salt
6 dl (440 g) rågsikt
Kärna ur och tärna äpplet. Rör ut jästen i den kalla mjölken. Tillsätt äppeltärningar, äppelmos, salt och mjöl. Arbeta ihop till en smidig deg.
Häll ut degen på en mjölad arbetsbänk och dela i 12 bitar. Forma bitarna till runda bullar och lägg dem på en bakplåtspappersklädd plåt. Pudra över lite mjöl på bullarna och täck plåten med plastfolie.
Ställ plåten i kylen i 10-12 timmar.
Sätt ugnen på 250°. Ta ut plåten i rumstemperatur medan ugnen blir varm. Grädda bröden mitt i ugnen i ca 10 minuter. Låt svalna på galler.
Recept kommer från:

Mina frallor blev goda ändå, men jag ska göra om och göra rätt! Kul att det blev så bra som det blev ändå! Har varit ganska trött de sista dagarna så jag skyller min ingrediens-förvirring på det.