Då vi inte firar alla hjärtans dag här hemma genom att köpa (det räcker med jul, påsk, midsommar och födelsedagar) en massa saker så gjorde jag en lite lyxigare och väldigt god efterrätt av saker som vi hade hemma. Det blev chokladfoundant. Säkert 10 år sedan jag gjorde det sist, men älskar man choklad så är det här en riktig höjdare!

Chokladfoundant 4 port
100 g mörk choklad
100 g smör
2 ägg
1 dl socker
0,5 dl kakao
0,25 dl mjöl
Sätt ugnen på 225°.
Smörj fyra små ugnsfasta formar och pudra med kakao.
Finhacka chokladen.
Smält smöret i en kastrull och låt chokladen smälta i det varma smöret.
Blanda ägg och socker i en bunke och rör tills sockret löst sig. Vispa INTE, utan rör bara.
Häll i chokladen i äggblandningen under omrörning, sikta i kakao och mjöl. Blanda till en jämn smet.
Fyll formarna med chokladsmeten.
Baka i mitten av ugnen ca 10-12 minuter, beroende på hur din ugn fungerar. Jag bakade mina i 11 minuter och de blev nästan brända i kanterna.
Vänd upp fondanten på en tallrik.
Servera gärna med färska bär, vispgrädde eller vaniljglass.
Recept kommer från:

Är nöjd med att vissa fröer grott. Tycker att det är lite svårt nu när vi är på ett nytt ställe med värmen/luftfuktighet/ljus. Det är en annan inomhusmiljö här. Misstänker att jag får så om vissa fröer, men man lär så länge man lever.
Det är första gången som jag "fått liv i" i piplöksfrön. Det är nästan så att jag hoppar jämfota och klappar händerna, den euforin känner jag just nu! Nu ska jag bara lyckas hålla liv i dem! Så som jag längtat efter att ha piplök i min trädgård! Gror alla och de överlever så kommer jag att ha 8 tuvor med piplök.

Blev även positivt överraskad över att lavendeln har börjat gro! Har hitta tre små mini-mini-plantor. Bara att hålla tummarna för att de också kommer att överleva och att fler kommer att gro. Lavendel är en underbar blomma att ha i trädgården.

Kryddtimjanen är det också liv i. Ska försöka ha ganska många kryddor iår. Är ute efter att kunna göra egna örtkryddor/örtsalt iår. Ska försöka dra ner på saltet och då behöver vi andra smaksättare. Vill även att de här plantorna ska överleva!

Har äntligen planterat om amaryllisarna i sina nya krukor. Det blev riktigt bra. Sju stycken fina, som dessutom har fina lökar. Kul experiment måste jag ändå säga.



Fortsätter min utforskning i bröddjungeln. Älskar verkligen bröd som jäser över natten. Det är precis som om smakerna utvecklas mycket bättre och jag älskar konsistensen på brödet, både inne och på "skalet". Den här gången är det lingonbröd som står på tapeten, en annan gång ska jag prova göra äppelbröd. Blev tvungen att koka lingonsylt, då den vi hade hemma hade tagit slut.

Havre- och lingonbröd, 8 bitar
1 dl havregryn
2+2 dl vatten
2 krm + 0,5 tsk salt
12 g jäst
0,5 dl lingonsylt
6 dl (360 g) vetemjöl
Blanda havregrynen med 2 dl vatten och 2 krm salt i en kastrull. Koka upp gröten och låt sjuda 2 minuter. Låt kallna.
Rör ut jästen i 2 dl kallt vatten, tillsätt gröten, 0,5 tsk salt, lingonsylt och mjölet, arbeta till en lös och smidig deg (jag körde med bakmaskin). Häll degen på en mjölad arbetsbänk/ett mjölat bakbord.
Skär degen i bitar med en degskrapa, lägg dem på en plåt med bakplåtspapper. Pudra lite mjöl över bröden och lägg bakplåtspapper över. Ställ plåten i kylskåpet i 10-12 timmar.
Sätt ugnen på 250°. Ta ut plåten i rumstemperatur medan ugnen blir varm. Grädda bröden mitt i ugnen i 10-12 minuter. Låt svalna på galler.
Receptet kommer från:

Helt okej bröd, det var gott men inte så att smaklökarna jublade. Kommer ändå att baka det här bröder fler gånger. Bara att fortsätta "jobba" mig igenom fler brödrecept. Äppelbröd står på tur. Måste bara köpa hem lite äpplen. Det blir nog bra till helgen!