Äppelkräm och Växthusstädning

Fredag:
Däckade igår kväll på soffan igen men fick vakna av mig själv och ligga och dra mig en bra stund. Fin morgon för mig, inte ofta det är så! Kändes lite lyxigt!
Har tagit en lugn dag idag, småplockat och fixat. Det behövdes! Är fortfarande lite trött i huvudet efter de här dagarna. Hittade nedfrysta hemgjorda pizzor som jag värmde på till middag idag. 
Skönt att få klart hos djuren idag innan mörkret föll. Dagny ruggar och är sur, unghönsen vill inte gosa, Dora skrikpratar och pickar på en och ankorna är vimsiga, matvrak och klumpiga. 
Kommer ni ihåg att jag tog sticklingar av mina svarta vinbärsbuskar? Lite roligt att se att det kommer nya knoppar, men kanske inte optimalt nu under hösten, men då lever de i alla fall! Ska rensa växthuset och ställa in dem där i vinter och likaså jostasticklingarna.
Var ju så glad för alla aroniabär...Skulle titta till dem...det fanns i stort sett inga bär kvar alls. Ytterligare en besvikelse i trädgården. Något djur har tydligen varit lite sugen...
Blev jätteglad att vi fick superfin matjord till odlingarna av Pers mammas särbo. Precis vad vi behövde just nu!
Blev sugen på hembakat bröd, gjorde en focaccia! Så himla gott!

Lördag:
En dag som har spenderats i Borlänge. Har köpt lite måste-saker, veckohandlat (en dag senare, men det blev bättre så) och tittat runt lite. Vi åt lunch på IKEA och bredvid oss satt en vän till mig utan att vi först märkte varandra, men hon märkte mig först. Lite skönt med en kravlös utflykt. En bara-vara-dag.
Vi var in på Granngården och skulle köpa lite krossat korn och krossad havre. Såg då att de sålde vitlök. Hade helt glömt att det är dags att sätta det snart! Så vi köpte en packe.
Sorten är Topadrome och ska få medelstora klyftor och vara bra att fläta och lagra. Sist jag satte vitlök blev det pannkaka och förra hösten satte jag inget då vi hade fullt upp. Vi älskar vitlök, så vi får prova igen iår.
Doftliljorna har börjat blomma och luktar gott. Men de skulle ha börjat blomma i juli, så någon månad för sent. Hoppas på att frosten inte hinner ta dem. Lökarna ska upp och förvaras mörkt och svalt, vore både tråkigt och irriterande om de dog.

Söndag:
Har varit ute i solen idag och det har varit välbehövligt! Har fått undan en hel del. Har tömt och sopat ur växthuset. Ska skura rent det nästa helg om inget kommer emellan, det enda som kommer att hända är att vi förhoppningsvis får kycklingar!
Planterade ner vita smultronen (Yellow Wonder), lingonen (Sussie) och allåkerbären. Rev först bort Borlottibönorna här. Ska flytta de här plantorna nästa år till deras slutgiltiga plats. Blev tvungen att gräva ner dem innan vintern.
Har rensat klart nöstan alla land, ytterligare en sten som rasat från mina axlar. Har lite kvar att rensa, men det tar jag en annan dag!
Skottkärror är en riktigt finurlig uppfinning. Man slipper bära tungt och man får plats med mycket i dem när man ska flytta saker. 
Rensade två pallkragar idag, i den ena fick  smulgubbarna (Rebecca) flytta in i. 
I den andra fick aklejan (Nora Barlow) grävas ner i. Har tre pallkragar till att gräva ner växter i, men först ska de rensas. 
Måste visa sen största paprikan som jag fick skörda. Lika stor som en köpepaprika. Goda är de också och inte besprutade med något heller.
Skulle ha gjort äppelkräm förra helgen, men det hanns inte med och jag fick inte hjälp med skalningen. Idag fick jag hjälp, så idag blev det äppelkräm! Älskar hemgjord äppelkräm, så gott!
Äppelkräm, 4 port
750 g äpplen (ca 5 stycken)
0,5 dl strösocker 
3 dl vatten 
1 liten kanelstång
1,5 msk potatismjöl 
0,5 dl kallt vatten 
Skala och kärna ur äpplerna. Skär i små bitar. Lägg i en kastrull med socker, vatten och kanel. Låt koka upp. Koka ca 15 minuter, tills äppelbitarns koka sönder. Mosa äppelbitarna lite, eller mixa krämen slät med mixer.
Rör ihop potatismjölet med kallt vatten. Rör ner i krämen. Låt koka upp under omrörning, ta från värmen och låt svalna.
Servera med mjölk och kanel.
Receptet kommer från:
Äppelkräm
Kommentera inlägget här:
Namn:   Kommentar:
Kom ihåg mig?
Mailadress:
URL/bloggadress: