Sticklingar och Gravad älgfilé

Fredag:
Nu känns det så tomt när sex ankor är borta, men skönt för de fem som är kvar och skönt för mig/oss. Det blir inte så tungt jobb att ta hand om dem. Ska jobba på att göra dem handtama. Nu ska jag bara komma på roliga namn till dem, den enda som jag bestämt mig för är draken. Den ska heta 'Sir Vääs-a-Lot' men kallas för 'Sir Vääs'. Sen vill jag ha roliga namn på ankorna. De vita blev kvar då de var honor. Annars hade jag valt bort dem.
Hittade en seg sorgmantelfjäril idag inne i glasrummet. Men den flög iväg när den kände sig redo. Tycker att det är en riktigt vacker fjäril. Vi har många fina fjärilar här i Sverige.
Vi åt grillat idag och jag hade kikärtor kvar sedan jag lagade annan mat. Gjorde om receptet lite med andra mängder, jag gillar en lite lösare hummus och den blev faktiskt riktigt god!
Hummus
400 g kikärtor
1 stor klyfta vitlök
3 msk olivolja
1 dl vatten
1 msk spiskummin
0,5 msk hackad koriander 
1 msk citronjuice 
Salt 
Peppar
Receptet jag utgick från är:
Hemmagjord hummus utan tahini
Har hunnit fixa lite i trädgården idag. Har rensat ogräs i landen, har dock flera kvar. Sedan lade jag på gräsklipp som gödning. Tyvärr räckte inte gräsklippet till allt.

Lördag:
Idag har det blivit en trädgårdsförmiddag för mig. Har så otroligt mycket som jag ligger efter med. Det är så mycket att jag knappt vet vart jag ska göra, eller så börjar jag på flera olika ställen samtidigt. Började i alla fall med att "klippa till" svarta vinbärsbuskarna. Det behövdes då kvistarna pekade åt alla möjliga och omöjliga håll. Nu ser det betydligt bättre ut.
Klippte av de fina skotten av kvistarna som jag klippte bort från buskarna och fixade till dem. Satte de sedan i jord, så nu hoppas jag på att de tar sig till nästa år 
Har för mig att det blev 18 krukor med svarta vinbärssticklingar. Just nu står de i vattenbad så jorden ska dra åt sig så mycket vatten som möjligt. Allt för att ge sticklingarna så bra förutsättning som möjligt. 
Även jostabären fick sig en rejäl omgång. Där pekade kvistarna verkligen åt alla möjliga och omöjliga håll.
Gjorde samma sak med de nya skotten där också. Har ingen aning om det fungerar. Det kommer att visa sig nästa år, men tycker att det är värt en chansning. Vore synd att kasta sticklingar om det fungerar.
Sammanlagt blev det 24 sticklingar, men jag valde de finaste nya skotten. Hade även 5 smulgubbssticklingar som jag planterade.
Hoppas kunna vara lite i trädgården nästa vecka också, men kommer att behöva läsa en hel del på kvällarna. Nu kommer det verkligen att bli full fart framöver. Men ibland får man göra det viktigaste och välja bort det som är oviktigt. Jag hoppas på att väderleksprognosen håller vad den lovar nästa vecka. Vore ganska skönt att sitta ute och läsa. 
Idag har vi haft besök och det var roligt och trevligt. Bara jag som kände mig seg i huvudet. Antar att värktabletterna håller på att gå ur kroppen. Har ätit dem i två veckor och ska ta ett uppehåll i några dagar för att se om smärtan kommer tillbaka. Eller rättare sagt, jag har fortfarande ont, men inte lika ont som innan jag började med tabletterna.

Fick ju en gravad älgfilé av syster och hennes sambo. Ikväll gjorde jag till punkt och pricka efter det här receptet. Det var gott men blev otroligt starkt. Skulle inte alls haft i så mycket chili i såsen som det står, kanske inte ens hälften. Hade haft betydligt mindre wasabi på köttet. Men köttet var så otroligt gott! Har aldrig ätit gravad älgfilé förut och smaken var himmelsk! Är så glad och tacksam ❤️

Gravad älgfilé
\n150-200g älgfilé
\n2msk salt
\n1 ½msk socker\n

Hjortron- och kakaosås
\n200-250g hjortron
\n1msk kakaopulver, gärna 70%
\n1tsk chiliflakes
\n1-2msk ättika
\n1msk vaniljsocker
\n1tsk salt
\n10g socker
\n1 tsk chipotle\n

Till servering
\n2msk wasabipulver och sesamfrön (1 msk av varje)
\n50g blandade skott, t ex ärtskott
\n100g ädelost
\n1msk creme di balsamico\n

Gravning
\n1. Blanda salt och socker och gnid in i älgköttet.
\n2. Låt ligga i en plastpåse i minst 24 timmar. Vänd påsen då och då.
\n3. Torka av köttet och skär upp i tunna skivor, eller förvara i kyl eller frys tills det är dags att äta.\n

Hjortron- och kakaosås
\n1. Lägg alla ingredienser i en kastrull och låt koka ihop.
\n2. Mixa ihop såsen med en stavmixer.\n

Montering
\n1. Smula och fördela ädelosten på tallrikarna.
\n2. Strö wasabi- och sesamblandningen på älgfilén och skiva tunt och placera ärtskotten ovanpå.
\n3. Ringla över hjortron- och kakaosåsen och balsamicon.\n

Tips
\nAnvänd gärna en vakuummaskin till gravningen, då får du längre hållbarhet på köttet.
\nDu kan även lättröka den gravade älgfilén genom att lägga den på en sten i en eldstad en stund.
\nOm du inte har älgkött funkar rätten både med ren, hjort eller en fin oxfilé.\n

Hjortron- och kakaosåsen kan serveras både kall och varm. Den funkar också bra i desserter.
Receptet kommer från:
Gravad och lattrökt älgfilé
Nu märks det att det drar mot hösten. Redan vid 21 börjar det skymma. Skönt på ett sätt, mindre skönt när man inte kan vara ute så länge utan pannlampa/ficklampa. Men på något sätt ser jag fram emot hösten. Är besviken och trött på trädgårdsåret med hetsflytt av växter, gräva land (som jag fortfarande inte är klar med), döda växter, torka, problem med mina senor i handen och flera veckors regn. Att jag inte kunnat göra så mycket och att jag inte ens kunnat bygga klart varesig kaninbur eller insektshotell. 
Förhoppningsvis kan vi ta nya tag till nästa år i trädgården, men hyser inga större förhoppningar då något alltid brukar krångla. Jag hade velat bli klar med trädgården iår, men det verkar bara vara att glömma.

Söndag:
En lugn dag. Idag är det kyligt och grått. Ingen direkt utedag. Har släppt ut djuren i trädgården och öppnat växthuset, det är väl den enda gången som jag stuckit ut näsan utanför huset idag. Tittade på väderleksappen idag igen och veckan såg väl inte sådär jättebra ut idag som den gjorde igår. Jag hoppas på att smhi har fel, fel, fel.
Kikade förbi aroniabusken och vi kommer att få lite bär av den i år i alla fall. Det är den första som jag köpte. De ska få mogna klart, sitta tills frosten tagit dem. Ska köpa björnbär och göra sylt på de blandningen. Har provat att äta det förut och det var riktigt gott. 
Idag såg även jostasticklingarna piggare ut. Skönt att de inte var helt döda!
Min skrala skörd av tomater idag. Men jag får helt enkelt ta nya tag nästa år! Bättre lycka då! Det finns några gröna kvar och några som har börjat få färg. Tur att jag får tomater av granndamen!
Blev sugen på att äta hembakat bröd idag. Vad gör man då? Jo, man sätter en deg såklart! Jag gjorde en dubbel sats av focaccia. Älskar det brödet och det är så otroligt enkelt att göra! Jag har skrivit receptet tidigare i bloggen. Receptet finns under rubriken: 'Nyklippt och Silfhytteå bruk' den 9 juli 2023.
Det blev en full plåt med focaccia, ska bli så gott att äta ikväll ❤️
Det som är kvar idag är en klippning av Per, natta djuren, läsa och gå och lägga sig. Ta fram kollegieblock, pennor och headsetet till imorgon. Det ska bli så otroligt spännande med en ny resa i mitt liv.
Kommentera inlägget här:
Namn:   Kommentar:
Kom ihåg mig?
Mailadress:
URL/bloggadress: