Camillas Lilla

Höstväder och Trädgårdsfix
Nu märks det verkligen att hösten har kommit igång på riktigt. Grått, mulet, regningt och mörkt tidigt på kvällarna. Nu längtar jag till julen, så det mörka vänder till det ljusa och så man får pyssla och laga mat, mysa ner sig med familjen i soffan och njuta av  livet. Dock är vissa dagar är riktigt fina med klarblå himmel, frisk luft och ganska skön värme.

Nu är vaktlarnas utebur urstädad, skönt att ha det gjort. I vinter ska vi skydda den på något sätt. Förmodligen ska vi täcka den med något så den slipper slitas av väder och vind.
I vår ska jag fixa till den lite mer innan de får flytta dit igen. Blev sugen på kaniner igen när buren blev tom. Men det är ingen idé där vi bor nu. Det är för lite plats och för mycket ljud omkring. Lättare när man kan ha en egen dyngstack och kunna vända ner i stora land.

Iår monterade jag faktiskt ner den här hyllan. Jag brukar aldrig göra det annars, men kände att det var en bra idé. Mindre saker ute känns bra, det ska ju vara enkelt att skotta snö i vinter. Sen såg det trevligare ut ute också.
Har städat bort precis allt som stått vid väggen. Det tog lite tid och var lite tunga lyft, men det gick bra ändå.
Släppte ut hönsuslingarna igår en sväng. Testade klickern igen och fantastiskt nog kom de ihåg hur det fungerade. Våra fyra äldre höns kom springande direkt. De andra hängde på de andra gångerna. Sjukt imponerad av deras minne!
Kokade kräm och tre sorters sylt under gårdagen också. Behövde fylla på syltförrådet lite. Lingonsylt går åt en hel del här hemma.
Sedan blev det jordgubbskräm, jordgubbssylt och blåbärssylt. Jag kokar bara bären med socker. I lingonsylten har jag i en skvätt vatten i botten. Sockrar sedan sylten tills jag tycker att den smakar bra innan jag häller upp på väl rengjorda och atamonsköljda burkar. 
Nu längtar jag nästan till julbaket, men det har jag fortfarande inte hunnit planera. Ska skriva en liten lista.
Idag kom vi på Lillan när vi skulle ut på en långpromenad i solen. Lillan är inte en Lillan, utan en Lillen. Han galde så fint ute i solen i hönsgården. Förmodligen därför han fått så mycket stryk av de andra hönorna. Han har försökt uppvakta dem på fel sätt och de har helt enkelt satt honom på plats. Har ju trott att han varit en höna, men velat fram och tillbaka. Allt (i stort sett) har pekat på en höna. 
Synd då han kommer från ett grönt ägg. Hade det varit en höna hade hon kunnat lägga gröna ägg. Gröna ägg är ju drömmen. När vi bor bättre ska jag ha några höns som lägger gröna ägg. Nu blir det grytan, då det inte finns folk som vill ha hur många tuppar som helst. Oftast när man kläcker ägg, eller hönan ruvar, så blir det minst 50% tuppar, oftast ännu fler. Vi får i alla fall lite högkvalitativt kött och tuppen går inte till "spillo" i dagens samhälle där all mat börjar på att bli så dyr.