Hemgjord pizza och vaktelkycklingar

Idag har vi varit till Borlänge och jag har köpt nya kläder på Kupolen och Stadium Outlet, sen har vi ätit på IKEA och  handlat på ICA Maxi. Per hängde med och höll i kläder. Tänk att han orkade med mig 😅 Per är väldigt tålmodig och lugn att ha med sig. Men vi blev helt slut när vi kom hem. Så mycket folk på Kupolen, det kändes som om halva Sverige var där.
 
OBS! Jag delade på pizzadegen och fryste ner halva, den andra halvan gjorde jag EN plåt pizza av.
 
Hemgjord pizza
Pizzadeg
50 g jäst
5 dl vatten
1 tsk salt
4 msk naturell olja
12-14 dl mjöl
 
Pizzasås
3 dl creme fraiche 
3 vitlöksklyftor 
Salt
Peppar
 
Toppig
4 stora färska champinjoner 
1 dl salt ost (prästost, västerbottenost)
250 g sparris
 
Färsk toppig 
60 g lufttorkad skinka
2 nävar ruccola 
Ev lite extra salt och peppar över
 
OBS igen! Jag delade på pizzadegen och fryste ner halva, den andra halvan gjorde jag EN plåt pizza av.
 
Jag började med att göra degen. Jag smulade sönder jästen i en bunke (bakmaskin), värmde vattnet till fingervarmt. Häll vattnet över jästen och rörde tills jästen löste upp sig. Tillsatte salt och naturell olja. Tillsatte lite mjöl i taget och arbetade ihop degen tills den blev smidig. Lät den jäsa en timme. Satte ugnen på 225° (mellan 225-250°)
Under tiden som pizzan jäste så gjorde jag iordning pizzasåsen. Jag blandade ihop creme fraichen med pressad vitlök och saltade och pepprade tills jag fick en fin smak på såsen. Jag rev osten, delade på sparrisen och skivade champinjonerna.
När pizzan jäst färdigt kavlade jag ut den på en plåt (använde först bakbord), bredde på pizzasåsen, strösslade ut champinjonerna, lade på sparrisen och strösslade över den rivna osten. Satte in pizzan i mitten av ugnen tills den såg klar ut. (10-15 min, sen beror det på hur just din ugn fungerar)
När pizzan kom ut ur ugnen strösslade jag över ruccolan och rev den lufttorkade skinkan i mindre bitar. Hade på lite extra flingsalt och svartpeppar. 
Den här blev riktigt populär här hemma. Vi orkade bara äta upp en tredjedels plåt, då den blev så matig.
 
Idag har det vällt fram kycklingar i äggkläckaren. Jag tror att det är ungefär 16 stycken där inne just nu.
Det är svårt att se in genom plasten då deras yttepyttefjun flyger runt där inne när de torkar och fastnar på plasten. Därför är det omöjligt att få fina bilder. Imorgon ska de få flytta till sin bur vi har här inne och jag ska sortera ut de som det är fel på. 
 
Fast det har varit regn större delen av dagen så har hönsuslingarna varit ute och de som var blötast var unghönsen, det såg väl typ ut som om de badat på riktigt. 
Kan inte förstå att de tycker om att vara ute och blöta. Det kan inte vara skönt för fem öre...
Kommentera inlägget här:
Namn:   Kommentar:
Kom ihåg mig?
Mailadress:
URL/bloggadress: