Igår kväll när jag var ut och stängde till hönsen så kändes det som en kylig höstkväll. Det kändes som i slutet av september, men det är inte ens augusti än. Jag undrar fortfarande vart sommaren tog vägen. Förutom de kokheta veckorna vi hade i början av sommaren. Tråkigt när sommaren ska kännas som höst. Det är ju nu man ska sitta ute och äta, bada och göra annat uterelaterat. Nog trotsar man vädret men det ger ingen sommarkänsla. Värst är när det blåser så mycket som det gör.
Igår kväll började jag även med min sylt och saftning. Rensade jordgubbarna och frös ner.


Det här receptet kommer från min mormor och jag har för mig att det finns i en gammal "Kajsa Warg-kokbok". Jag gjorde ungefär dubbelt av receptet och hade i lite mindre vatten.
Röd vinbärsgele
3 liter inte allt för mogna bär
2 dl vatten
1 kg strösocker till varje liter saft
Paraffin
Rensa vinbären och skölj av dem och låt dem rinna av ordentligt. Låt koka upp sakta och låt småkoka i ca 20 minuter. Låt bären rinna av i en silduk till dagen efter. Mät sedan upp saften. Låt saften få ett hastigt uppkok dra av kastrullen från värmen och skumma sedan av. Tillsätt sockret under omrörning och rör gelen i max 5 minuter. Häll upp i små torra, varma glas en liten bit från kanten, paraffinet ska få plats. (Jag sköljde burkarna i atamon), lägg över en kökshandduk och låt stelna. Smält sedan paraffinet i låg temperatur i en kastrull på och häll sedan det över den stelnade gelén.


Det blev 29 burkar med svart vinbärssylt, nästan 6 liter sylt innan jag var klar. Det kommer att räcka ett tag, ska göra mer sylt av olika sorters bär.
Jag gjorde svart vinbärssylten efter det här receptet:
https://mittkok.expressen.se/recept/svart-vinbarssylt/
Svart vinbärssylt
2 liter svarta vinbär
1 liter vatten
2-2 1/2 liter strösocker
Rensa och skölj bären. Lägg dem i en gryta tillsammans med vattnet. Låt koka i 15 minuter.
Ta grytan från värmen och rör ner sockret. Rör tills allt sockret har smält.
Häll upp sylten på väl rengjorda burkar och förslut.
