Det finns två kolor som jag inte kan leva utan under jul. Den ena är en julkola som Ernst Kirchsteiger gjorde i ett julprogram för många år sedan. Trots att det är lakrits i så är den otroligt gott med alla smaker som smälter samman i munnen. Den andra kolan är en apelsinkola som jag gjort i många år, kommer inte ihåg vart det receptet kommer ifrån.

Receptet kommer från:
https://www.koket.se/jul-med-ernst/ernst-kirchsteiger/lakritskola/
Lakritskola
3 dl strösocker
1 dl ljus sirap
3 dl vispgrädde
3 msk kakao
3 tsk lakritspulver
1 citron, endast skalet
1 tsk flingsalt
Klä en form (cirka 15x20 cm) med ett bakplåtspapper.
Blanda socker, sirap och grädde i en tjockbottnad kastrull. Koka upp under omrörning med träslev.
Tillsätt kakaon när sockerblandningen blivit jämn. Koka nu tills blandningen blivit lite rinnig. Droppa då lite av blandningen i vatten och gör ett "kulprov". Om kulprovet blir bra ta då av kastrullen från plattan och låt svalna en aning.
Tillsätt lakritspulvret och blanda ordentligt med en visp.
Häll kolablandningen i formen och strö till sist över citronraspen och flingsaltet.
Ställ in formen i kylskåpet och låt stelna. Tag sedan ut den stela kolan och skär i önskad storlek och slå in i bakplåtspapper
Apelsinkola
100 g smör
2 dl vispgrädde
3 dl strösocker
1 dl ljus sirap
1 tsk vaniljsocker
I msk skal från apelsiner
Koka ihop allt utom apelsinskalet. Jag brukar det låta koka upp på en låg temperatur låta allt smälta ihop innan jag höjer temperaturen successivt och låta det koka tills temperaturen blir 124° då blir den som godast. Rör ner apelsinskalen när du tagit av kolan från spisen och häll i en bakplåtspappersklädd form, ca 15x20 cm.