Igår blev jag sugen på att lägga in Västeråsgurkor, så idag blev det att svänga in på Willys och handla efter jobbet. Vet att mamma lade in sådana gurkor när jag var liten och jag har för mig att jag verkligen gillade dem. Så nu kändes det som om det var dags att prova själv! Är det gott får jag försöka odla egna västeråsgurkor nästa år, om jag vågar på grund av alla skadedjur.



Receptet kommer från:
https://mittkok.expressen.se/recept/inlagd-vasterasgurka/
Västeråsgurka
10 st västeråsgurkor
6 st krondillskronor
1 msk senapsfrön
Saltlag
0,75 dl per liter vatten
Inläggningslag
3 dl ättika 12%
4 dl vatten
500 g socker
2 tsk salt
1. Skölj gurkorna noga och borsta med en ren diskborste så all jord släpper.
2. Skiva gurkorna och lägg i en bunke med vatten precis så det täcker. Mät upp vattnet och blanda med 0.75dl salt/liter vatten. Rör tills saltet löst sig och häll sedan saltlagen över gurkorna. Låt gurkorna dra i lagen i 4-5 timmar.
3. Häll av saltlagen och skölj gurkan lätt. Lägg ner gurkan i glasburkar varvat med senapsfrön och dillkronor.
4. Koka upp ingredienserna till inläggningslagen, låt den koka 10 minuter och häll den sedan över gurkorna. Låt svalna och stäng locket. Förvara gurkan i kylskåp, efter ca en vecka är gurkan färdig att njutas av.