Idag bakade jag årets lussebullar. Det blev som vanligt saffransbullar med vit choklad. Jag är inget större fan av vanliga lussebullar, tycker att de är alldeles för torra. Ska frysa ner och sen tina upp när jag väl tar upp dem. Vi provsmakade 3 idag, så nu är det "bara" 40 stycken kvar. Gjorde en hel sats och det behöver man inte göra, men idag var det också en sådan här "terapidag", jag släpper tankarna på allt annat medan jag bakar och det är en skön känsla. Därför råkade det också bli kladdkaka (vanlig) och mjuk pepparkaka.





Det här receptet kommer från ICA men om jag minns rätt så hittade jag det i en gammal tidning av Buffé. Hur som helst så är de riktigt goda!
Saffransbullar med vit choklad (jag fick 43 bullar av den här satsen)
200 g smör
2 förp saffran (à 1/2 g)
5 dl mjölk
50 g färsk jäst
2 dl socker
1/2 tsk salt
15 dl vetemjöl
Fyllning
300 g vit choklad
150 g rumsvarmt smör
1/2 dl socker
Topping
1 ägg
1/2 dl pärlsocker
Smält smöret med saffran. Tillsätt mjölken och värm degspadet till 37°C.
Rör ut jästen i degspadet. Tillsätt socker och salt. Arbeta in nästan allt vetemjöl och arbeta degen 5 minuter i maskin eller 10 minuter för hand. Låt den jäsa under bakduk 30- 45 minuter.
Ta upp degen på en mjölad arbetsbänk. Dela degen i två lika stora delar (för 30 st).
Kavla ut en del i taget till en storlek av ca 30x40 cm.
Fyllning: Hacka chokladen fint med kniv eller riv grovt på rivjärn. Bred smöret över degen och strö över choklad och socker. Rulla ihop och skär till 15 bullar. Lägg bullarna på plåtar med bakplåtspapper. Gör samma sak med nästa deg.
Låt bullarna jäsa under bakduk 30 minuter.
Sätt ugnen på 225°C.
Topping: Pensla med uppvispat ägg och strö över pärlsocker.
Grädda bullarna mitt i ugnen 8-10 minuter.
OBS! Jag kavlade ut hela degen samtidigt, jag hade även i 200 g smör och ca 1½dl socker. Jag gjorde om lite, som vanligt! Sen skar jag den ihoprullade degen i lite mer än 1 cm.