Kolakokning

Nu börjar det bli dags för julgodiset, ikväll har jag kokat kolagodis. Kola med havssalt, Saffranskola och Ernsts franska chokladkola med flingsalt. Ska göra två sorter till, men har inte grädde hemma ikväll, så det får bli i helgen, apelsinkola och julmustkola.
 
Började med kola med havssalt, men jag hade flingsalt istället. Älskar smaken av kola och flingsalt tillsammans. Sötsaker.
 
https://blogg.amelia.se/fridasbakblogg/2015/11/15/salt-smorkola-med-vanilj/
 
 
Salt smörkola med vanilj
100 g Smör
2 dl Vispgrädde
2.5 dl Strösocker
1 dl Sirap, ljus
Frön ur 1/2 Vaniljstång.
0.5 tsk Flingsalt
+ extra Flingsalt på toppen
 
Koka samma alla ingredienser i en kastrull.
Koka kolan på medelhög värme till den klarar kulprovet (info längre ned) och rullas till en ganska mjuk kula.
Rör om i kolan med jämna mellanrum.
Smörj en brödform med olja och häll den färdiga kolasmeten där i.
Låt stelna en aning innan du strör över flingsalt.
Låt sedan stelna i rumstemperatur i ett par timmar innan du skär kolan i bitar.
Slå sedan in kolorna i smörpapper och förvara i en kakburk.
 
Den andra som jag kokade var en helt ny sort för mig, nämligen Saffranskola, kan det bli mer juligt?
 
https://www.arla.se/recept/saffranskola/
 
 
Saffranskola
100 g smör
2 dl vispgrädde
255 g strösocker
140 g sirap 
1 kuvert saffran 0,5 g
 
Lägg ett smörpapper i botten på en form, ca 15x20 cm. Smält smöret i en kastrull, tillsätt grädde, socker, sirap och saffran. Rör om och koka upp. Sjud till ca 124–126° eller tills smeten klarar kulprovet. Rör om då och då i botten. Häll kolan i formen, strö över flingsalt och låt stelna i rumstemperatur över natten. Skär kolan i bitar med en vass kniv.
 
Sen körde jag min absoluta favorit, förutom apelsinkolan, nämligen Ernsts franska chokladkola med flingsalt, MEN jag tillsatte även ca 2 tsk lakritspulver. Mums!
 
https://www.koket.se/ernst-kirchsteiger/kakor-och-tartor/agg-och-mejeri/fransk-chokladkola-med-flingsalt/
 
 
Fransk chokladkola med flingsalt OCH lakrits 
100 g smör
2 dl vispgrädde
3 dl strösocker
0,5 dl kakao
3 msk honung
1 dl sirap
1 tsk vaniljsocker
2 tsk lakritspulver
citron, zest
flingsalt
ev florsocker
 
Blanda smör, grädde, socker och kakao, honung och sirap i en kastrull. Koka försiktigt under omrörning i ca 35 min tills massan klarar kulprovet*. Tillsätt vaniljsockret och lakritspulver.
 
Häll i smeten i en form med bakplåtspapper. Riv över citronzest, det yttersta på citronen och till sist flingsalt. Låt stelna. Skär bitar av kolan ca 3x2 cm stora och pudra lite florsocker på för att minimera risken att de kladdar ihop. Du kan också slå in kolorna i fint, glatt papper.
Kommentera inlägget här:
Namn:   Kommentar:
Kom ihåg mig?
Mailadress:
URL/bloggadress: