
Idag blev det dags för att göra årets julsenap, så den hinner stå och mogna. Det som är bra med hemgjord senap är att den inte tar många minuter att göra. Har utgått efter det här receptet (har ändrat lite) från Coop:
https://www.coop.se/recept/hemlagad-senap
Hemlagad senap (omgjort recept)
70 g gula senapsfrön
1,5 dl vatten
2 msk senapspulver
1 tsk salt
2 msk balsamvinäger
0,5 dl neutral olja
Apelsinsenap
2 tsk finrivet apelsinskal
1 msk apelsinsaft
Sjud senapsfröna i vattnet i ca 5 minuter. Tillsätt resten av ingredienserna och mixa till en lagom konsistens. Jag smaksatte med apelsinskal och apelsinsaft. Jag ska göra två sorter till, smaksättningen kommer lite längre ner på sidan. Senapen håller sig i flera månader i kylskåp.
Jag tänkte göra en:
Chili & Honungssenap
0,5 st urkärnad och hackad chili
2 msk honung
Och sen tänkte jag göra en:
Whiskeysenap
1 msk whiskey
Mängden whiskey är jag osäker på, så jag ska prova mig fram, kan tänka mig att jag kan öka mängden till 2 msk MEN det beror nog på hur rökig den är.