Ikväll blev det att laga en gammal hederlig svensk husmanskost, nämligen kalops. En utav mina absoluta favoriträtter. Mycket lätt att göra och inte alls så många ingredienser, eller det beror på hur man ser på saken. Men jag tycker att det är några ingredienser. Grundrceptet kommer härifrån; https://www.ica.se/recept/klassisk-kalops-632631/ men jag kan som vanligt inte hålla fingrarna i styr utan jag gör lite som jag själv vill, men det är ju en del utav charmen med att laga mat och den andra delen är att man vet vad som är i!
Kalops
1 kg högrev
3 morötter
2 gula lökar
½ purjolök
olja
2 buljongtärningar
2 lagerblad
12 kryddpepparkorn
2 msk vetemjöl
1 liter vatten
salt
vitpeppar
soya
1, Putsa och skär köttet i lagom stora bitar, jag gjorde 2x2 cm.'
2. Bryn köttet i matoljan, salta och peppra med vitpeppar.
3. Tillsätt vattnet, kryddpepparkornen, buljongtärningar och lagerbladen. Låt koka ca 1h.
4. Skala och slanta morötterna, skala löjen och skär i större bitar och ansa och skär purjon i mindre bitar
5. Lägg i morötterna, purjon och den gula löken och låt småputtra i ca 30 min till.
6. Ös upp lite av skyn i en liten skål och blanda i mjölet och rör ut till en slät smet innan du häller tillbaka i grytan. Låt puttra tills såsen fått en tjockare konsistens. Ha i en skvätt soya.
Jättegott att äta med inlagda rödbetor och potatis!
