i juletider...så blev det en laxfrestelse! Gott, men jag kryddade för mesigt. Nästa gång ska jag peppra ännu mer med salt peppar och rosépeppar. Rosépepparen luktade fantastiskt gott när jag mortlade den. Kanske få fundera på att ta upp en laxbit och grava den med bland annat rosépeppar.
Receptet kommer från tidningen "Mat Magasinet - Julspecial 2018, sid 71"
Ingredienser
800 g fast potatis
1 guk lök
smör till stekning
3-3½ dl vispgrädde
1 tsk salt
i krm svartpeppar
½ tsk mortlad rosépeppar
200 g skivad kallrökt lax
2 msk ströbröd
Garnering
grovhackad dill
krossad rosépeppar
1. Sätt ugnen på 225 grader.
2. Skala och strimla potatisen.
3. Skala och strimla löken. Hetta upp smör i en rymlig stekpanna. Fräs löken blank och smidig utan att den får färg. Tillsätt potatisenoch stek på medelvärme, 7-8 minuter. Rör om då och då.
4.Tillsätt grädde och låt sjuda tills potatisen är mjuk. Rör om då och då. Smaksätt med salt, svartpeppar och rosépeppar.
5. Strimla laxen och varva med potatisblandningen i en smord ungsform. Strö över ströbröd och gratinera strax under ugnens mitt tills den får en gyllengul och fin färg. Garnera med dill och rosepeppar.
