I fredags tänkte jag mig dumplings till mat och Tiramisu till efterrätt. Dumplingens blev det inget av med, då det inte fanns dumplingsark i affären och jag inte hade tid eller ork att sätta mig in i hur man gör sådan deg och göra alla små ark att fylla med fläskfärsfyllning. Ska komma ihåg nästa gång jag är till en större stad att köpa det, så vi har hemma och lite andra asiatiska livsmedel. Det blev att köpa sushi till mig och kycklinggrillspett till Per. Men tiramisun gjorde jag och den blev riktigt god! Delade i receptet och gjorde två små former. Det var väldigt enkelt och gick fortare än jag trodde att det skulle göra.
Tiramisu, 4 portioner
2 ägg
4 msk strösocker
2 msk amaretto, konjak eller annan likör
225 g mascarpone
12 st savioardikex
1,5 dl starkt kaffe
1 msk kakao
Ta fram en form som passar att lägga ut 6 st savoiardikex bredvid varandra, ca 15 x 20 cm, eller större (dessa antal och mått gäller en sats Tiramisu). Tiramisu-smeten ska inte flyta ut om man gör allt rätt, men om det ändå flyter ut så är det bra om man använt en form som inte är för stor för då flyter det inte iväg så långt.
Dela äggen. Häll äggvitorna i en vispskål. Lägg äggulorna i en annan vispskål och tillsätt sockret.
Vispa äggulor och socker till en jämn och ljusgul smet.
Tillsätt mascarpone och amaretto och rör försiktigt till en jämn blandning. Använd sked eller elvisp på lägsta hastighet.
Vispa äggvitorna till ett fast skum och vänd försiktigt ner dessa och rör till en jämn smet. Nu är mascarponesmeten klar.
(Det är viktigt att man vänder ner de uppvispade äggvitorna direkt i smeten och inte låter dessa stå och vänta eftersom det löser upp sig när det står och väntar - det leder då till att det blir vätska på botten i äggviteskummet som gör att Tiramisun kan flyta ut.)
Brygg kaffet eller blanda vatten med snabbkaffepulver. Häll kaffet i en vid djup tallrik som är minst lika bred som kexen (så att du kan doppa hela undersidan av kexet).
Så här doppar du kexen: Doppa undersidan av kexen ett i taget i kaffet och lägg sedan det blöta kexet i en form. OBS! När du doppar, doppa bara en jättekort stund, ca 1-2 sekunder och bara på undersidan av kexet. Det bör suga upp genom halva kexet på undersidan. Det ska inte bli genomblött. Kexet suger snabbt åt sig vätskan. (Undersidan av kexet är den minst sockriga.)
Om du doppar kexen lagom mycket så blir får varje kex ungefär lika stor mängd kaffe i sig och mängden kaffe är precis lagom till alla kex. Sista kexet suger upp sista droppen kaffe.
Lägg de 6 första doppade kexen (om du gör en sats) på botten av formen.
Bred ut hälften av mascarponesmeten ovanpå. Sikta över kakao.
Lägg på de sista 6 kexen och bred på sista hälften av mascarponesmeten.
Doppa den andra hälften av kexen och lägg dem ovanpå. Bred därefter på sista hälften av mascarponesmeten.
Låt stå i kylskåp till serveringen, minst 1 timme men gärna längre. Den blir bara godare av att stå ett tag så att göra tiramisun dagen innan servering passar bra.
Vid servering: Precis innan servering siktar du över resten av kakaon.
Receptet kommer från:
Tiramisu
Igår morse hade vi finbesök i trädgården av ett rådjur. Tycker både att de är fina och titta på och goda att äta. Blir lite rädd för att de ska äta upp allt i trädgården sen MEN jag får helt enkelt hägna in efter bästa förmåga.

Den år friskt från buskarna, då kanske jag slipper beskära dem i vår. Nej, jag skojade bara! De äter ju bara det godaste och bryr sig inte speciellt mycket om hur estetiskt det ser ut.
Har planterat om lite mini-plantor i helgen, då de började på att bli lite för stora för att växa bredvid varandra. Tur man sätter fler frön än man tänkt, för ibland lyckas jag bryta av stammen eller rötterna trots att jag försöker vara så försiktig som jag kan.
Jag började med blomkåls- och broccoliplantorna. (Blomkåls till vänster och broccoli till höger)

Det blev 6 plantor blomkål och 9 plantor broccoli. Då lyckades jag "förstöra" 1 blomkålsplanta och 2 eller 3 broccoliplantor. Men nu är de i alla fall planterade i varsin kruka och jag är inte heller helt övertygad om att de kommer att överleva allihopa. Nu kommer det att ta ett bra tag innan de behöver en ännu större kruka. Behöver dock köpa pinnar att stödja dem med så de inte kommer att växa snett. (När de är små använder jag bambugrillspett)

Tog även tag i kronärtskockorna. De började bli väldigt trångt i asken och jag ville inte att rötterna på dem skulle trassla ihop sig.

De blir stora snabbt när de väl grott och rötterna breder ut sig snabbt tycker jag.

9 plantor blev det och då stammarna är otroligt sköra så "förstörde" jag 2 stycken. Än en gång känns det bra att sätta betydligt fler än man räknat med.

Blev också otroligt glad, då jag såg att den vita lavendeln grott! Nu får jag verkligen hålla tummarna för att de blir stora och fina plantor!

Velade lite fram och tillbaka, skulle jag plantera om pak choiplantorna också. Har bresått dem också och de började bli fina, men det började kännas trångt i krukan.

Det slutade med att jag planterade om dem också. 30 stycken blev det närmare bestämt. Skönt att ha det gjort.

Nu kan jag inte plantera om något mer då resten av plantorna är för små än så länge. Får kanske ta tag i det nästa helg igen. Perfekt att lägga ett par timmar varje helg framöver, förutom vattningarna då, det blir ungefär varannan dag OM det inte är stekhett i mysrummet.
Det här är vår favoritpizza här hemma, pizza med lök och potatis. Jag skulle kunna äta den varje helg (men då skulle man tröttna). Tycker att det är kul att jag ÄNTLIGEN börjar på att få pizzorna fint runda! Jag brukar använda prästost istället för västerbottenost och så gör jag pizzadegen själv.

Receptet kommer härifrån:
Idag har hönsen och vaktlarna fått det städat. Skönt att ha det gjort. Hönsen fick gå ut. De första som trippade ut var Ärtan och Hönapöna. Trodde faktiskt att Dagny och Dora skulle bli först ut.

Sen tog Per med dem in i trädgården och de hade fullt upp ett bra tag. Första gången de är ute idag iår. De var riktigt lätta att valla in i hönshuset igen innan vi skulle in. Förhoppningsvis njöt de lika mycket av dagens väder som vi gjorde.

Per gjorde kolbullar och det var riktigt gott! Vi sa så, varje söndag som vi är hemma får vi försöka att köra igång grillen ute och tillaga lunchen om det inte är alltför dåligt väder. Vilken söndagstradition det skulle bli!