Svart vinbärssaft och Nya böcker

Per frågade om jag inte skulle kunna koka saft, självklart gjorde jag det. Det känns så mycket bättre att dricka hemgjord saft då man vet exakt vad som är i. Älskar svart vinbärssaft, också mycket barndomsminnen. Ibland under vintern fick vi varm svartvinbärssaft, så himla gott.

Svart vinbärssaft
2 l svarta vinbär (ca 1 kg) (jag repade mina)
6 dl vatten
500 g (ca 5,5 dl) socker 
1 krm natriumbensoat per liter saft (valfritt)

Rensa och skölj bären och ta bort dåliga bär, de behöver ej repas eller snoppas. (Jag repade mina, då jag ville koka sylt på bärskruffset)
Koka vattnet med de svarta bären på medelvärme i en stor kastrull i 10 minuter. Mosa sönder dem mot botten och kanten med en potatisstöt eller slev.
Ställ i ordning en silställning eller durkslag med en stor bunke eller kastrull under.
Häll av bären i silställningen eller durkslaget. Låt självrinna i 20 minuter. Tryck ut den sista saften lite försiktigt med en slev.
Gör rent och sterilisera flaskor genom att diska och skölja ur dem noga och sedan sätta in dem i 100 gradig ugn i 20 minuter eller koka dem i en stor kastrull med vatten i 10 minuter. 
Mät upp saften och häll tillbaks i kastrullen (skölj och diska gärna ur den innan).
Tillsätt 5,5 dl socker per liter saft.
Koka upp saften under omrörning samt värm tills allt socker löst sig. 
Vill du ha konserveringsmedel för en mycket hållbar saft så tar du ut någon dl saft i ett glas och rör ut 1 krm natriumbensoat per liter saft. Rör sedan ut i svartvinbärssaften.
Skumma bort skum med en slev.
Häll upp saften - helst upp till kanten - på väl rengjorda varma flaskor. Förslut dem genast och låt dem svalna. Förvara svartvinbärssaften svalt och mörkt.
Vid servering så spär du saften till önskad styrka ex. Någon halv dl saft till ett stort saftglas- 1 del saft och 4-5 delar vatten. Servera gärna med isbitar eller kyl den blandade saften innan servering. 
Recept kommer från:
Svart vinbärssaft
Efter bären hade runnit av så använde jag dem till att koka svart vinbärssylt. Jag kokade upp bären igen och tillsatte så mycket socker som jag tyckte behövdes. Det blev gott! Per sa att det smakade precis som saften.
Med andra ord, det blev absolut inget resursslöseri. Allt användes och inget kastades. Jag kände mig riktigt nöjd när jag var klar. Ska fortsätta göra så när jag kokar saft.

Jag kommer inte ihåg om jag skrivit om det MEN jag har beställt en massa böcker på årets bokrea (18 stycken), det är ingen skräll, då det är en riktig bokhögtid för mig. Böcker kan vara både nöje och vägen till lärdom. Så nu väntar jag på att de ska komma på posten och under tiden så har jag lånat de här två böckerna från biblioteket:
Jag blev störtförälskad i båda böckerna. 'Permakultur! - Framtiden i din trädgård' måste jag köpa någon gång framöver! Det kommer att bli min 'bibel' när det gäller självhushållning. Mycket av mitt tänk finns däri, men dessutom är det vidareutvecklat. Det känns även som om allt har sin plats och det finns en bra tanke bakom allt. Det ena ger det andra, som ger det tredje.
Även boken 'Djurens känslor och vår känsla för djur' kommer jag att köpa, så intressant ämne och jag har redan läst till kapitel 5. Det är spännande experiment som de gjort med djur som visar deras behov, hur de känner igen varandra i flocken, hur de väljer att komma till en lugn människa, hur de kan känna igen människor/andra ur flocken på bilder och så vidare. Det ger i alla fall mig en liten tankeställare.

Köpte hem 'Veckans Semla' från ICA, den här veckan var det 'Marängsviss'. Var lite rädd för att den skulle vara för mastig och söt, men både jag och Per gillade den. Det var maräng, banan, vaniljkräm, chokladsås på toppen och grädde.
Älskar att prova nya saker, det ger mycket inspiration kan jag lova. Det är verkligen bara fantasin som sätter gränser och om det är realistiskt eller orealistiskt. 
Har haft en dag i köket idag. Gjorde deg igår kväll som fick jäsa i kylen över natten. Så i morse gjorde jag iordning frallorna och när jag ändå var i farten så gjorde jag det här jättegoda havregrynsbrödet utan vetemjol. Sen blev jag sugen och baka vanilj- och kanelbullar...Ni hör ju att jag haft fullt upp idag.

Kommentera inlägget här:
Namn:   Kommentar:
Kom ihåg mig?
Mailadress:
URL/bloggadress: