Jag gillar enkla recept och speciellt när man har fullt upp. Blev så sugen på att baka bröd men slippa själva jäsningen, då man bara får vänta och får en tid att hålla. Hittade det här receptet, men självklart misslyckades jag lite halvt då jag hade bråttom. Degen blev för lös tyckte jag, men förmodligen inte. Den sprack när den jäste i ugnen, så den ser ut som en knölig potatis. Hade jag lagt ner lite mer kärlek så hade den nog blivit väldigt fin. Huvudsaken är i alla fall att brödet som man gör är gott och det var både gott och uppskattat här hemma.

Lättbakad limpa som jäser i ugnen, 1 st
25 g jäst
4 dl mjölk eller vatten, fingervarm
½ dl mörk eller ljus sirap
2 msk rapsolja
1 1/2 tsk salt
5 dl rågsikt
4 dl vetemjöl (eller 9 dl vetemjöl eller rågsikt)
4 dl mjölk eller vatten, fingervarm
½ dl mörk eller ljus sirap
2 msk rapsolja
1 1/2 tsk salt
5 dl rågsikt
4 dl vetemjöl (eller 9 dl vetemjöl eller rågsikt)
1. Smula ner jästen i en bunke och tillsätt mjölken. Blanda tills jästen lösts upp. Rör ner sirap, rapsolja, salt, vetemjöl och rågsikt lite i taget. Blanda ihop allt till en deg.
2. Forma degen till en limpa. Rulla den i mjöl. Strö över lite vetemjöl.
3. Lägg limpan på en plåt med bakplåtspapper. Skär sneda snitt i degen med en vass kniv och låt den vila i 15 minuter innan du sätter in den i ugnen.
4. Sätt in brödet mitt i ugnen i en kall ugn. Sätt temperaturen på 200 grader. Bröden jäser under tiden ugnsvärmen ökar. Låt limpan stå i ugnen i ca 50 min. Låt det kallna på ett galler innan du skär brödet i skivor.
Recept kommer från:
Hönshuset kom ju på plats i fredags med hjälp av en lastmaskin. Spännande att se när den kom åkande.


Så nu är det bara hönsgården som ska rivas och sättas upp hemma och resten som är kvar att riva och hämta. Men det blir vårens göra känner jag. Fågelinfluensan kommer ändå att komma snart och då får man ändå inte ha hönsuslingarna utomhus. De värper fortfarande nästan ett ägg om dagen. Väldigt uppskattat av oss. Äggen går alltid till helgfrukosten.
Har införskaffat en grovdammsugare. Insåg att vi verkligen behövde en sådan. Lätt att frosta av frysen, dammsuga ur bilar, dammsuga ur hönshuset, dammsuga ur verkstaden och mycket annat.

Nu har jag börjat sätta upp julsaker hemma, för på söndag är det första advent! Tiden går så fort, ska bli skönt när julen kommer och Per kommer att vara hemma ett par veckor. Längtar fast jag vet att vi har så otroligt mycket att göra innan. Kommer att ha julmaten på ett minimum iår pga allt annat runtomkring oss.