Idag blev det vab, så vi har tagit det lugnt hela dagen. Per hade beställt matkassar från ett känt varumärke (för att testa). 3 middagar med 4 portioner i varje. Idag kom de tre maträtterna hem. Idag provade jag att göra 'Lättlagad teriyakikryddad kycklingbowl med pak choi-sallad och asiatisk majonäs'. Så himla gott och jag älskade otillagad pak choi i salladen. Det var stora portioner dessutom, det trodde jag inte. Lättlagat men tog längre til än det stod på receptet (15 min) då vattnet till riset skulle koka upp, sen skulle riset koka i 14 minuter innan det skulle stå och vila i 10 minuter. Lite felberäknat av dem.


Efter att jag hade nattat djuren så började jag måla vårt Nissehus. Den vita färgen hade dålig täckning, men jag kanske får måla det vita några gånger till. Hade velat ha det mer kritvitt. Ska måla tak och skorsten en gång till och sen ska jag pudra över vitt glitter, så det ser ut som frost. Ska även ha i glitter i det sista vita lagret som jag målar. Det ska ju se lite piffigt ut ändå. Sen ska rummen och golven målas och eventuellt inredas. Vill på något sätt se till att det är tomt när nissen inte är här och att det syns att han är här när han är här, om ni förstår vad jag menar. Jag tänker mig att Nissehuset kommer att ta tid att få fint och få hyfsat som jag vill, därför som jag börjar så tidigt som jag gör.



Har verkligen längtat efter att komma igång med att pyssla. Det är terapi, precis som att vara ute i trädgården.
Dagens mat: Lättlagad teriyakikryddad kycklingbowl med pak choi-sallad och asiatisk majonäs
Tisdag
Idag är det 3 månader kvar till jul. Helt galet hur fort året gått hittills. Dagen har gått i ett. Har fixat frukost, lunch, mellis, mat och kvällsfika. Mellan allt har jag och lillisen pysslat, ritat och lekt med duplo.
Nu under kvällen har vi tittat på hockey. Som vanligt är Leksand som de är, men man överger inte ett favoritlag baraför att det går halvdåligt för dem (eller heldåligt heller). Under hockeyn har jag fortsatt att måla Nissehuset. Taket är klart, så nu blev det pudrat med glitter för att ge ett sken av frost. Imorgon ska jag måla det vita en gång till, och förmodligen måste jag måla det ytterligare en gång. Sen ska det på frost där också. Det ska målas runt fönstren och skorstenen ska få en sista omgång också. Sen ska jag ge mig på rummen 'inomhus'.


Dagens kasse var otroligt god. Tror att det hade varit ännu godare om man friterade blomkålen. Smakrikt. Skulle gärna prova många kassar med vegetariskt för att lära mig laga en variation av olika vegetariska rätter. Men räknar man på vad det kostar per portion och frakt så är det dyrt. Så otroligt synd.

Dagens mat: Kryddig pankoblomkål med sötpotatis och krämig coleslaw
Onsdag
En lugn dag igen med lite rita, duplo och Bamses sång- och dansföreställning på tv:n. Älskar cromecasten när den fungerar. Ute har det varit ruskigt höstväder, regn blandat med vindbyar.
Under kvällen har jag varit på en föreläsning av Niklas Kämpargård på Hedemora Stadsbibliotek, då det är 'Krisberedskapsvecka'. En mycket välinvesterad en timme och tio minuter. Hade kunnat lyssna en timme till utan problem.

Han fick mig att tänka till på ett bra sätt. Vilka saker som är mest troliga att de händer, elen slås ut, det händer något med bankerna så vi inte kan betala/handla, naturkatastrofer och så vidare. Han nämnde även krig.

Han pratade om vikten att ha mat hemma för längre tid än en vecka, då det "inte kommer någon och knackar på den 8:e dagen med en matkasse och en dunk vatten". Att man skulle se till att ha mat hemma för några veckor. Att man skulle ha mat som man äter i vanliga fall för att kunna känna en trygghet i maten i alla fall. Han nämnde 12 basvaror som är bra att ha hemma. Pasta, potatis, matgryn, ris, bönor, linser, krossade tomater, torkat kött, kokosmjölk, torkad frukt, kiärter och smaksättare i glaskonserv. Sen tyckte han även att man kunde ha godis och kakor hemma.
En annan viktig sak som han pratade om var att ha vatten hemma i dunkar. Dunkarna ska tydligen stå och lufta ur utan lock i två veckor innan man fyller den med vatten. Kranen får inte nudda dunken då det kan bli bakterietillväxt. Sen ska vattnet stå mörkt och svalt. Sen ska man byta ut vattnet var 6:e månad.
Man ska även se till att ha extra hygienartiklar hemma, ha någon from av toalett att gå på. Det finns förbränningstoaletter som går på gas, eller utedass. Det finns till och med en form av "hinkar" med komposteringsbara påsar som man gräva ner i trädgården.
Lika pratade han om att se till att det finns någon form av värmekälla hemma om elen skulle slås ut. Att se rill att ha powerbanks att ladda mobilen med, ha en radio som man kan lyssna på och se till att ha något som man kan laga mat på (gasolkök, stormkök osv)
Sen tog han upp mycket annat också. Jag är så otroligt förvånad över att det inte var fler där och de flesta var nog 60+. Man undrar om de som är yngre är nonchalanta, ovetande, ointresserade eller naiva. För att Sverige ska klara en katastrof av något slag så måste fler bli medvetna om vad som kan hända och hur man agerar så det inte blir ett fullständigt kaos. Räkna inte med att ni kan ta flyget och åka till ett annat land där det är bättre.
Dagens mat: Snabba asiatiska blandfärstacos med pak choi och stark srianchadressing
Torsdag
Ytterligare en lugn dag. När Per kom hem från jobbet fixade vi till höet i min carport. Skönt att få det gjort. Släpet är fritt och jag kan parkera i carporten också. Sen har vi börjat möblerna om inne hos oss. Jag ska typ få ett "eget" rum och Per kommer att få typ en egen "mancave" i källaren. Vi har äntligen fått hit en kamin, så nu hoppas jag på att den blir installerad innan kylan slår till ordentligt. Ikväll blir det hockey. Har haft en ordentlig huvudvärk till och från idag.
Dagens mat: Stekt korv med hemgjort potatismos.