Fröplantering och Fikon

Fredag 
Idag var det min "sluta-tidigt-dag". Vädret har dessutom varit helt fantastiskt. Det har känts som en riktig vårdag, strålande sol som värmde skönt. Efter jobbet åkte jag till ICA I Säter och hämtade räkor och Trocadero som jag beställt. Köpte även hem grillad kyckling och potatissallad till maten idag. Varken ork eller lust att laga mat idag.

Hem, fixa iordning grönsaker till maten. Duka. Plocka ur diskmaskinen. Plocka i diskmaskinen. Torka alla köksytor. Sen slängde jag ihop en kladdkaka. Har börjat bryna smöret när jag gör kladdkakor. De blir så otroligt goda då. Strösslar även över flingsalt. Mumsigt.
Efter det åkte jag och veckohandlade. Så skönt att få det gjort. För är det något som jag ogillar så är det att veckohandla. Det är skönt när det är gjort, men urtrist att genomföra. Hämtade mins sista reaböcker. Blev lite besviken när jag bländande igenom 'Vegokäk', den var inte speciellt många recept som tilltalade mig överhuvudtaget. 
Dagens mat: Grillad kyckling, potatissallad, grönsallad, stekt majs och balsaminco. 

Lördag 
Idag har vi varit till Borlänge och efter det blev jag helt slut. Vi var och hämtade ett par hyllor som jag hade beställt på rea. De ska in i tvättstugan och sen ska de hyllorna upp i glasrummet. 
Vi åt lunch på IKEA, det var gott. Vi gick runt en sväng och tittade. Älskar att titta runt där på allt som finns. Synd att man inte är rik.
Var även in på Clas Ohlson och köpte två nya formar som jag kan grädda bröd i. Ska kasta den jag har (den är rostig, så långt har det gått) och den har jag haft i säkert 15-20 år, så det var dags att förnya och köpa nya.
Idag provade jag att göra en grekisk pyttipanna med tzatziki och den var riktigt god. Serverade dock paprikan, soltorkade tomater, fetaost och oliverna vid sidan av, då inte alla här hemma gillar just de matvarorna. 

Grekisk pyttipanna med tzatziki 4 port
500 g fläskfilé
0,5 dl japansk soja 
1 msk riven ingefära 
0,5 msk sambal oelek
900 g potatis 
0,5 dl olivolja 
Salt 
Peppar
1-2 rödlökar 
100 g strimlade soltorkade tomater 
2 röda paprikor 
150 g fetaost 
1 dl svarta oliver

Strimla fläskfilén och lägg den i en marinad av soja, ingefära och sambal oelek. Låt marinera i ca 30 minuter. 
Sätt ugnen på 200° och sätt in en långpanna. 
Skär potatisen i klyftor och blanda med olivolja, krydda med salt och peppar. 
Häll ut potatisen på den varma plåten och rosta i mitten av ugnen i ca 20 minuter.
Skala och skär rödlöken i klyftor. Tillsätt lök och avrunna köttstrimlor till potatisen. Tillaga ytterligare 10-15 minuter. 
Häll av de soltorkade tomaterna. Kärna yr paprikorna och skär i tunna ringar. Ta ut plåten och fördela paprika,  smulad fetaost, soltorkade tomater och oliver över. Salta och peppra. 
Receptet kommer från:
ica.se - Grekisk pyttipanna med tzatziki
Gjorde en egen tzatziki, hade i betydligt mer vitlök än det stod i receptet. Vitlök är väldigt gott. Tänk att det finns så många goda kalla såser.

Tzatziki 
5 dl grekisk eller turkisk youghurt 
1 riven gurka 
1 riven vitlöksklyfta
2 msk olivolja 
1 nypa salt
1 nypa peppar 

Riv gurka och lägg ner i en sil. Tryck ut vätskan ordentligt. Rör ihop gurkan med yoghurten, riven vitlök och olivolja. Smaka av med salt och peppar. 
Receptet kommer från:
Hemkop.se - Grundrecept på tzatziki

Blev helt slut nu på kvällen. Orken bara försvann. Hjärnan går på högvarv och tankarna flyger runt. Hoppas på att jag får sova en stund imorgon i alla fall. 
Dagens mat: Grekisk pyttipanna med tzatziki

Söndag 
Har inte haft min bästa dag idag. Trött och slut. Har städat hos Bodil och Ninni idag. Myst väldigt mycket med kaninerna. Älskar de små pälsgrisarna. Kört ut strö och börjat fylla på landen för att gödsla dem. Idag är det mellan 1-2 veckor innan Bodil och Ninni eventuellt får ungar. Det ska bli spännande. 
Fikonen fortsätter att växa. Vill så gärna få provsmaka och äta egenodlade. Håller tummarna för det i alla fall.
Har planterat lite fröer idag. Vill ha fler luktvioler, de är både söta och luktar väldigt gott. Funderar på att använda den till likör, har för mig att man kan göra det på luktvioler.
Har även gjort klart vintersådder. Spetskål, grönkål, palmkål, kinakål, asiatisk kål, pak choi och vintertomater. Får se om det fungerar. 
Vissa sallater har tagit sig och andra har inte gjort det. Får se om jag får sätta nya fröer i de tomma cellerna. 
Har tagit ner julgransbelysningen ute idag. Plockat in fler odlingsbrickor, krukor och äggkläckaren. Den ska jag göra rent imorgon kväll. Imorgon är det måndag igen. 
Dagens mat: Fläskytterfile i sås med champinjoner och lök, friterade sötpotatisstrips och stekt majs. 

Veckans ord: Epifyt - En växt som lever på en annan växt utan att ta näring från värdväxten.
Wexthuset.com - fakta och råd om odling
Kommentera inlägget här:
Namn:   Kommentar:
Kom ihåg mig?
Mailadress:
URL/bloggadress: