Camillas Lilla

Självhushållning
Något som jag har intresserat mig för de senaste 7 åren är självhushållning då jag insett att jordens resurser inte är de bästa. Sen finns det inget godare än att plocka solvarma tomater för att äta direkt från plantan, krispig sallad direkt från landet, färska potatisar som man drar upp ur landet och kokar direkt, riktigt rödmogna jordgubbar och perfekt mogna hallon. Det är bara några exempel på allt gott som man kan odla och ha i sin trädgård. Skulle kunna räkna upp en väldigt lång lista på bär, frukter, grönsaker och rotfrukter som jag önskar att jag kunde odla själv.

En annan sak som jag tycker är gott är kött som man fött upp själv. Är uppvuxen med lammkött och höns som slaktades. Vi åt även mycket älgkött, rådjurskött och fisk. Sen jag blivit vuxen har jag själv haft höns, vaktlar och kaniner som varit till för just köttproduktion (inte enbart vill jag förtydliga, då jag älskar djur).

Man kan inte spara alla tuppar, då hönsen skulle få det för jobbigt med en massa herrar som bara skulle vilja para sig med dem, slåss och ställa till oreda. Det finns så mycket tuppar att ingen vill ha dem och det känns bättre att äta ett djur som man vet har haft det bra hela sin uppväxt. Likaså är vakteltuppar riktigt elaka mot varandra och gör illa varandra och kan till och med gå så långt att de har ihjäl varandra i någon strid. Hade en tupp som pickade ur ögat på en annan, det blev nödslakt. Likaså med kaninhannar, det finns många av dem och det finns inte nog många som vill ha dem och sen är just kanin ett utan de mest miljösmarta köttet man kan äta. Kött köpt i butik går inte att jämföra med det som blivit hemslaktat. Det är två helt skilda smaker.

Jag är ingen "militant" självhushållare som vill självhushålla med precis allt och påpeka för alla andra hur de ska göra. För mig började allt med en nyfikenhet som blivit allt större med åren. Jag har sökt information på Internet, läst böcker och pratat med alla som jag vet varit intresserade av det och bildat mig en egen uppfattning om hur jag skulle vilja forma mitt eget liv och hur jag vill ha det.

Det är mycket jobb, men det går att anpassa efter sitt eget tycke och smak. Man kan täckodla, vilket gör att det i stort sätt inte blir någon ogräsrensning och fukten blir kvar i marken vilket även det gör att man knappt behöver vattna. Man kan anpassa antalet djur så man har just så många man har behov av. Allt är en avvägning för att man ska tycka att det är roligt och inget tvång.

Även i naturen finns det mycket att hitta, bär, svampar, örter och mycket annat kul. Människor skulle bara veta vilket skafferi vi har runtomkring oss i vår natur. Det är nästa projekt att lära sig, vilda örter. Jag tycker att det är oerhört fashinerande att det finns så mycket ätbart omkring oss som är helt gratis!

Kanske kan jag inspirera någon att gå ut i skogen och plocka blåbär för att koka sylt av eller göra en smulpaj. Kanske kan jag inspirera någon att börja odla potatis eller rent utav bli intresserad av självhushållning och kasta sig in i djungeln av allt man kan göra själv. Det ÄR kul och man känner en enorm tillfredsställelse när man lyckats med att odla sin första potatis som man kan äta eller salladen när den tittar upp ur landet eller när man lyckats med sin första slakt TROTS att det kändes som att det var det värsta man varit med om i hela sitt liv. Det blir lättare och lättare efter hand.

Ingen kan göra allt men alla kan göra Något!