Camillas Lilla

Lyst ankäggen och Nya hönsägg
Kunde inte hålla mig från att lysa ankäggen i fredags och det såg väldigt bra ut i nästan alla ägg. Men de ska ligga i kläckaren i 28 dagar och har bara legat sedan i måndags, så det är några veckor kvar. Det är som Babben säger i 'Bäst i test' Allt kan hände, allt kan vände'. Nog för att man vill att det ska ska gå bra, men det finns ingen garanti för att det kommer att gå bra. Jag håller i alla fall tummarna för att någon ska kläckas.
Per har fixat en större tunna/kruka som han håller på att göra en vatteninstallation i som ska ut i trädgården. Det kommer att lysas upp och en liten fontän ska få vattnet att porla. Ska bli väldigt mysigt!
Köpte hem penséer i onsdags och äntligen har jag planterat dem. Tyckte om färgen och nu ser det trevligt ute på trappen.
Mer grönska åt folket! Mysigt ute nu när det äntligen börjar bli grönt. Fint när naturen blommar sen också.
Var och hämtade hönsägg att kläcka igår. De gröna äggen är ifrån Silverudds blå och de bruna äggen är en blandning av Silverudds blå och Lohman. Lohman är ju riktiga äggläggningsmaskiner, så det är nog en väldigt bra kombination! Imorgon när de har vilat ska de in i äggkläckningsmaskinerna.
Hann plantera om igår! Skön känsla MEN det är mycket kvar att göra. Växter ska avhärdas, många ska planteras om en sista gång och de ska sättas fröer i mitten av maj, gurka, melon, zucchini, pumpa, majs och jag kommer säkert på något mer också! 
Igår blev det att plantera om borlottibönorna.
Mejramen också, då den "stannat" i växten. 
Kronärtskockorna fick också nytt boende.
Mycket växter blir det för mig 🙈 mycket blommor och örter i alla dess former.
Testade att göra pommes frites från grunden. Jag skar alltså potatisstavar av potatis, förkokade, friterade först en gång och sedan en gång till. Så himla gott och värt tiden som det tog. De blev otroligt luftiga innanför "skalet". Serverade dem med pepparbiff och beasås.
Pauls pommes frites
2 l vatten 
1 msk 12% ättika 
1-2 kg mjölig potatis 
1 msk salt
Frityrolja (jag använde fritös)
1. Koka upp vattnet med ättikan och saltet. Skär potatisen i stavar.
2. Koka potatisstavarna försiktigt ca 8-10 minuter. Potatisen ska inte spricka.
3.Ta upp och låt torka på hushållspapper ca 20 minuter.
4. Värm frityroljan till 160 grader. Fritera potatisarna ca 1-2 minuter. Ta upp låt torka på hushållspapper ca 20 minuter.
5. Värm oljan till 180 grader. Fritera potatisarna slutligen ca 3 minuter. Låt torka på papper och salta före servering. För ännu krispigare resultat, frys potatisarna efter första friteringen och fritera den mängd som önskas enligt steg 5.
Receptet kommer från:

Dessutom kom Per intraskande igår med en höna. Hon såg faktiskt väldigt nöjd ut. Inte varje dag Dagny får komma in, händer max en handfull gånger om året. Lite kul med sådant bus, tyvärr glömde jag att ta kort. Pippi Långstrump hade ju både häst och apa som bodde inne. Nog för att jag tycker att det räcker att ha kläckta kycklingar inne. Djur skräpar, hårar, förstör saker och smutsar ner inomhus. Fick tyvärr ta bort en vaktel också, då den hade problem med fötterna. En bra sak är dock att de har börjat äta och dricka, iallafall ett par av dem.
Idag har det varit full fart hela dagen. Ska åka iväg i tre dagar med tre av de roligaste vännerna jag vet. Vi ska till Ullared och härja, tur att de inte spelar in tv-programmet, annars hade väl vi hamnat i tv-rutan. Jag har bakat bröd och sockerkaka som jag ska ha med till oss. Jag har skrivit ett par listor till Per på saker han ska göra, bland annat se efter djuren, spraya ankäggen och vända hönsäggen i kläckaren. Packat, tvättat, gjort rent hos djuren. Varit in till stan och handlat ett par saker behövde spån så jag skulle kunna göra rent hos höns och vaktlar. 
Har börjat med avhärdning av två backar plantor.  Ska plocka in och ut dem några veckor innan jag ska plantera ut dem på "riktigt". Än har järnnätterna inte varit och de måste vänjas i lugn och ro vid vädret ute så de inte dör av frosten eller bränns sönder av solen. Så onödigt att ha bråttom. Sen ska jag fixa fiberduk och skydda dem ett litet tag efter det också.
Då det är sista april idag och jag ska åka bort tidigt imorgon så tänkte jag vara schysst och bjuda Per på en efterrätt ikväll. Råkade se det här receptet på FB och det såg så gott ut. Det är Fredrik från 'Fredriks fika' som gjort receptet!
Enkel efterrätt med choklad 4 port
225 g frysta hallon (ett paket)
1 dl gelésocker multi eller syltsocker
150 g mörk choklad, jag använde 55%-ig
1,5 + 3 dl vispgrädde
Ev. bär och strössel till dekoration

Blanda bär och socker i en kastrull. Låt koka upp och sjud 1 minut tills sockret löst upp sig, dra åt sidan och låt svalna. 
Hacka chokladen och lägg i en bunke. Koka upp 1,5 dl visgrädde och häll över chokladen och rör tills den smält. Låt svalna helt. 
Vispa 3 dl vispgrädde fluffigt. Vänd ner hälften av den vispade grädden i chokladen och rör till en jämn chokladmousse.
Lägg lite sylt i botten av ett portionsglas, lägg eller spritsa ett lager grädde, toppa med chokladmousse. 
Dekorera efter tycke och smak. 
Receptet kommer från:

Har hunnit börja gräva på ett till land också. Hade utomordentlig hjälp av hönsen. Kul med sällskap de stunderna man hinner få till i trädgården! De äter mask och småkryp och jag har någon att prata med.
Det är inte helt klart, ska fortsätta bortöver, men det blir framåt helgen som kommer. Nu ska resten av dagen vigas åt god mat, göra klart det sista och avslutas med en film så jag förhoppningsvis kan varva ner.
Måste bara visa en bild på hus mysigt vaktlarna fick det när jordbadet fylldes på.