Camillas Lilla

Sista helgen på året och Recept
Fredag 
En  lugn dag. Har skrivit handlingslista, sen var vi iväg och handlade, så nu ska vi slippa handla på en vecka. Fick fröer på posten idag. Jätteverbenan ska tydligen bin och fjärilar älska så de ska få hamna lite här och där i trädgården för att locka dem till alla hörn och kanter. 
Har letat tomtebloss idag också. Vägrar köpa raketer, men ville ha något festligt. Till slut, i den fjärde affären hade de tomtebloss.
Tog tag i att plantera om tomatplantorna idag och såg till min lycka att de håller på och ska börja blomma redan! Det hade jag inte räknat med! Blev glatt överraskad.
Rötterna hade tagit sig ur varenda kruka, därför ansåg jag att det var dags att ge dem större krukor. Ska plantera om dem en gång till innan de får sina slutkrukor.
8 plantor, 3 Vilma och 5 Venus. Längtar efter att få äta hemodlade tomater. 
Satte hälften av Jätteverbenafröna, sätter resten i vår om det inte kommer upp något den här omgången. De klarar inte av vintrarna här, men går att klippa ner och förvara frostfritt och småvattna och väcka upp på våren, om jag förstått det rätt. Måste läsa på mer och skriva en instruktion till mig själv.

Dagens mat: Potatis- och lökpizza med rödlök 

Lördag 
Är så trött idag. Gick upp 05:30 och magen började krångla igår kväll och har krånglat hela dagen. Per har skottat en massa snö. Det har kommit hur mycket som helst iår.
Jag bet ihop och gick ut och skrapade av snön från växthustaket. Det var väl mellan 15-20 centimeter tjockt. Snön går upp till knäna på mig och det lär med största sannolikhet komma ännu mer.

Dagens mat: Fläskytterfile, potatisgratäng, sås och stekta kantareller.

Söndag 
Har sovit över 12 timmar till idag. Är hel slut i kroppen efter min mage. Den har varit lite bättre idag, men inte helt bra och blev värre under kvällen. Är otroligt hungrig dessutom. Har inte orkat så mycket idag. Vi tog en promenad runt kvarteret och tände några tomtebloss. Man blir trött när man inte får behålla all mat. Har ingen feber och mår inte illa. 
Jag gjorde kantarelltoast som jag älskar till förrätt. Stekte 200 g gula kantareller med två finhackade schalottenlökar i riktigt smör tills svampen blev bra stekt för oss. Salta och peppra med vitpeppar. Häll i en matsked viltfond och en skvätt grädde så att svampen blir krämig. Rosta 4 toastbröd och gnugga in med en vitlöksklyfta. Fördela svampen på bröden och strö över västerbottenost. In i övre delen av ugnen i 200° och gratinera tills osten får en gyllengul färg.
Rödvinssås grundrecept 
1 schalottenlök 
1 msk smör
2 tsk rårörsocker
2 msk tomatpuré
3 dl rödvin (jag tog 2,5 dl, det var det jag hade)
3 dl vatten (tog även 2 5 dl vatten)
3 msk oxfond
1 msk majsstärkelse 
25 g smör 
Salt och grovmalen peppar 
Stek löken i smör med sockret tills löken blir mjuk utan att få färg.
Tillsätt tomatpurén och bryn någon minut till. Tillsätt vinet, låt koka ihop till hälften. 
Häll på vatten och fond och låt koka ihop till god smak, ca 10 minuter. Rör ev ihop majsstärkelse med lite vatten och vispa ner i såsen. 
Låt koka upp så att den tjockar. Vispa ner smöret och smaka av med saly, peppar och ev mer socker. Sila ev såsen innan servering. (För oss gjorde det inget med lite små lökbitar i.)
Receptet kommer från:
Känguruköttet stekte vi enligt anvisningar på kartongen och det kryddades med salt, peppar och timjan. Det smakade typ nötkött.
Hittade det här receptet på potatis på Icas Instagram (receptet hade inget direkt namn och jag hittade inte receptet på ica.se heller), dock blev det lite mer bränt än det skulle bli, men otroligt gott var det i alla fall. 
Potatisskivor i ugn 8 port 
150 g smör
2 rivna vitlöksklyftor 
1 msk hackad rosmarin 
2 kilo fast potatis 
2 tsk salt
Sätt ugnen på 200°
Smält smöret och blanda med vitlök och rosmarin.
Skala potatisen tunt och skiva den gärna med mandolin.
Blanda potatisen med salt och smör i en bunke. Ställ skivorna i ett fint mönster i en smord form. Sätt in i mitten av ugnen i cirka 45-50 minuter tills potatisen blir gyllene. Pensla potatisen då och då med smöret som blev kvar i bunken 
Efterrätt är också viktigt. Hade jag orkat hade jag kokat hallonsylt till och vispat grädde

Dagens mat: Kantarelltoast. Stekt kängurukött med festlig potatis, rörvinssås och tomater. Brownie med vaniljglass, maränger och kolasås.

Veckans ord: Snikflation - Är en strategi för företag att försämra kvalitet, rabatter, och service på produkter och tjänster istället för att höja priser. (Fult gjort tycker jag)


꧁༒•Gott Nytt År•༒꧂