Tulpanplantering och 3-rätters

Fredag 
Tänk att det redan är fredag. Idag har jag gjort min sista dag på mitt jobb. På måndag börjar ett nytt äventyr på ett nygammalt ställe. Jag har längtat den där sedan jag fick reda på att jag skulle börja där. En kollega var förbi med en blomma innan jag gick hem. Det värmde ❤️ kommer att sakna henne.
Efter jobbet åkte jag och veckohandlade och eftersom det har blåst storm idag så var det självklart strömavbrott när jag kom dit. Fick vänta en stund innan jag fick gå in. Hämtade ett paket till Per. Åkte till Granngården och skulle titta på transportburar. Såg även dessa tulpaner. Så vackra och eleganta. De hade ta 2 betala för en. Köpte 2 paket. Tydligen ska de återkomma år efter år och det är precis sådana tulpaner som jag vill ha.
Det blev två transportburar också. Valde gröna den här gången, kul med lite andra färger. De är mer mörkgröna än de ser ut på bilden. Får bli en bättre bild en annan dag. Ska nämligen åka och titta på ett par kaniner på söndag. Har fått kort på dem och har två favoriter. De ska få bo i ankhuset tillsammans i vinter hade jag tänkt. Det är ju ganska stort och de kommer att få lite inredning och gömställen. Sen kanske jag kommer hem utan kaniner, man vet aldrig. 
Är nöjd med att jag hann veckohandla idag. Det löste en del logistik i helgen. I morgon ska jag åka till syrran och vi ska bjuda våra föräldrar på 3-rätters. Jag ska göra efterrätt.  De blir lite syrliga och fräscha. 

Började med att göra iordning Limecheesecaken. Den ska ha ett passionsfruktstäcke som jag ska göra imorgon. Det kommer förhoppningsvis att gå fort. Smeten är väldigt god i alla fall.
Sen har jag gjort citronmousse. Den blev lite skarp i smaken, men fräsch. Kanske spritsar grädde på eller gör en hallonsylt till toppen.
Citronmousse 4 port
2 citroner, skal och saft
1 dl strösocker 
1 tsk vaniljsocker 
1 tsk agar agar (jag körde gelatinblad)
1 dl vatten 
3 dl vispgrädde 

Tvätta och riv det yttersta av skalet på citronerna. Pressa ur 1 dl saft. (Man kan ta lite mindre om man vill ha svagare smak).
Häll citronsaft,  citronskal, socker, vaniljsocker, agar agar och vatten i en kastrull, koka upp unde omrörning. 
När det börjar koka, låt det koka I 2,5 minuter under omrörning. Det är viktigt att koka så länge så att agar agar-pulvret aktiveras och därefter stelna. (I och med att jag använde gelatinbladen så kokade jag upp citronsaft, citronskal, socker, vaniljsocker och vatten i kastrullen och lät det koka tills sockret lösts upp. Lät svalna innan jag vände ner det i den vispade grädden). 
Häll citronblandningen i en bunke och låt stå i rumstemperatur och svalna. Blandningen kommer nu att börja tjockna. Det tar 25-30 minuter tills den får rätt konsistens. 
Vispa grädden löst.
Tillsätt citronblandningen i den vispade grädden och fortsätta vispa (gärna med vanlig handvisp) till en slät och fast mousse. 
Fördela moussen i portionsglas. Ställ i kylen cirka 3 timmar. 
Toppa gärna moussen med hallon,  rivet citronskal och mynta vid servering. 
Receptet kommer ifrån:
ICA - Citronmousse
Dagens mat: Tacogratäng med ostchips och tacosås

Lördag 
En härlig dag som jag tillbringat med min syster, hennes sambo, mamma och pappa. Åkte till Borlänge och handlade lite på ICA Maxi. Åkte till syrran och fixade klart Limecheesecakens passionsfruktstäcke. Mycket prat och skratt. En lugn och skön dag med ett lugn som gjorde att jag kunde slappna av på riktigt. Har inte varit såhär avslappnad på länge.

Till förrätt blev det: 
Lax med crispy rice 4 port (i orginalreceptet är det tonfisk)
2 dl sushiris, kokt
1 dl vetemjöl 
2 ägg
1 dl pankoströbröd
180 g Laxfilé back loin halv Fröya
2 tsk olivolja 
1 msk sriracha
2 msk gräslök
2 msk sesamfrön 
2 l frityrolja (eller använd fritös)
Salt
Smetana (finns inte i orginalreceptet)
4 msk Tångcaviar (oväntat gott)
Ponzusås (till servering)

Pressa ut sushiriset när det svalnat och skär det i "fyrkanter".
Panerad kuberna i mjöl, ägg och panko.
Finhacka laxen och blanda med olivolja, sriracha, gräslök och sesamfrön.
Fritera sushiriset tills det är gyllene och krydda sedan med salt.
Toppa varje rispuff med smetana, lax och tångcaviar.  Servera med ponzu vid sidan av.
Receptet kommer från:
Köket.se - Tonfisk med crispy rice

Ponzusås
1 klyfta vitlök
2 cm ingefära 
2 cm röd chilifrukt
1 dl japansk soja
0,5 dl citronsaft

Skala och hacka vitlök och ingefära. Strimla chilin. Lägg vitlök, ingefära och chili i en bunke och häll över soja och citronjuice. Låt dra minst i en timme i kylen. Sila och använd.
Receptet kommer från:
Köket.se - Frida Ronges Ponzusås
Till huvudrätt blev det:
Miso-smörslungade udonnudlar med biff, pak choi och portabellosvamp 4 port
4 port udonnudlar
350 g biff
4 msk vit misopasta
100 g smör
3-4 vitlöksklyftor 
3 msk ljus soja 
3 msk ris vinäger 
0,5 tsk sesamolja
1 msk honung 
1-2 msk crispy chili oil
200 g portabellosvamp 
2 st pak choi
2 st salladslök, tunt skivade
4 äggulor (kan uteslutas)
Rostade sesamfrön 

Koka nudlarna enligt anvisningarna på paketet. Häll av, skölj i kallt vatten och ställ åt sidan.
Smält smöret på medelvärme i en stor stekpanna. Tillsätt vitlök ochblåt gå tills vitlöken fått färg.
Vispa ner misopastan så att den löser upp sig i smöret. Tillsätt soja, risvinäger och sesamolja och låt det sjuda försiktigt i några minuter. 
Krydda biffen med flingsalt och nymalen svartpeppar. 
Hetta upp en stekpanna ordentligt och stek på hög värme, tills den fått en fin stekyta och när önskad stegrade. Plocka ur pannan och låt vila innan den skära upp i tunna skivor. 
Stek svampen. När den är gyllenbrun, lägg ner pak choien och smaka upp med lite soja.
Slunga de kokta nudlarna i misosmörsåsen samt chili oljan. 
Lägg upp nudlarna på tallriken och toppa med biff, pak choi, portabellosvampen och äggula. Garnera med finskivad salladslök, sesamfrön, lime och eventuellt mer chiliolja.
Receptet kommer från:
Instagramkontot -> Josefine.freij
Till efterrätt blev det 
Limecheesecake med passionsfrukt
12 Digestivekex 
50 g smör
4 gelatinblad 
2 ägg
2 dl lättcreme fraiche 
400 g creme fraiche 
1,5 dl strösocker 
1 tsk vaniljsocker 
2 lime, rivet skal och saft
Garnering 
1 gelatinblad 
2 msk strösocker 
4 msk vatten 
2 passionsfrukter (jag tog tre frysta kuber)

Krossa kexen fint. Smält smöret och blanda det med kaksmulorna. 
Tryck ut smulorna i botten på en rund form med löstagbar kant ca 24 cm. Ställ i kylen. 
Lägg gelatinbladen i kallt vatten ca 5 minuter. Dela äggen. Blanda äggulor, crème fraiche, färskost, socker, vaniljsocker och limeskal till en slät smet.
Värm limesaften i en kastrull. Ta upp och låt gelatinbladen smälta I limesaften. Låt svalna något och häll ner i en tunn stråle i ostsmeten under omrörning. 
Vispa äggvitorna till ett hårt skum och vänd ner i smeten. Häll blandningen i formen och släta till ytan. Ställ i kylen minst en timme. (Jag gjorde det på kvällen, så det fick stå i kylen till morgonen efter).
Garnering: Lägg gelatinbladet i kallt vatten i ca 5 minuter. Koka upp socker och vatten i en kastrull. Ta upp och låt gelatinbladet smälta I kastrullen. 
Halvera och skrapa ur passionsfrukterna, ta inte med hinnorna. Blanda ner passionsfrukts-inkråmet i kastrullen och låt svalna. Häll gelén över kakan. Ställ i kylen tills gelén har stelnat, minst en timme. 
Lossa kakan från formen och servera som dessert.
Receptet kommer från:
Alltommat - Limecheesecake med passionsfrukt
Min syster är fenomenal att hitta bra asiatiska receptet och riktigt duktig på att laga mat. Så roligt när man blir så otroligt inspirerad av henne. Kommer lätt att laga den här maträtterna någon gång framöver. Jag hade även med mig citronmoussen och var in och köpte vaniljfyllda munkar.

Mellan huvudrätt och efterrätterna så spelade vi ett parti Skip-bo. Så roligt och extra roligt när jag vann. Inte ofta man spelar spel, men kul när man spelar det.
Kom hem sent. Så idag har jag bara unnat mig att umgås och ha trevligt och roligt. Imorgon kommer jag förhoppningsvis att hinna med lite hemma också.
Dagens mat: 3-rätters 

Söndag 
Idag släppte jag av familjen i Borlänge och åkte sedan till Nyhammar och tittade på lite kaniner. Var sugen på en gotlandskanin till då jag tror att mellerudskaninerna är hannar. Hon hade även en fransk vädurshona (så otroligt fin). Men det slutade med två gotlandskaniner eftersom jag hade behövt köpa pellets till den franska vädurshonan och det kändes inte ekonomiskt försvarbart. Det är en som är vit/svart och en vit/brun. Den med svart fick namnet Svea och den med brunt fick heta Märta. Riktigt fina.
Städade ur ankhuset och gjorde iordning det utrymmet åt de nya kaninerna. Det ska in lite gömställen och annat innan jag är helt klar. De har skuttat runt och utforskat hela utrymmet.
Har börjat fylla upp där jag ska ha mina nya land med det jag städar ur hos djuren. Det ska bli som ett U. Så jag kommer åt från alla håll och kanter. Skönt att ha en plan.
Jag har tömt alla krukor ute och ställt undan dem. Tog fler fröer från jätteverbenan. Så nu är det fint både vid entrén och på baksidan. Städat hos kaninerna och krattat upp ströet som kommit på backen. Det blir ju mörkt så tidigt nu, att pannlampa är ett måste. Gjorde iordning vitlökslandet. Fixade även iordning tulpanlandet och satte ner alla sex sorter. Det kommer att bli lite tivolikänsla där tror jag. Men tulpaner är det ultimata vårtecken.
Blev helt klar ute till 17:30. Sen har jag unnat mig att ta det lite lugnt. 
Dagens mat: Korv och makaroner med kålsallad. 

Veckans ord: Munfisk - Örfil 
Kommentera inlägget här:
Namn:   Kommentar:
Kom ihåg mig?
Mailadress:
URL/bloggadress: