40års middag och Svampplockning

Fredag 
En bra dag. Idag har det varit stekande när det varit vindstilla MEN det har blåst en hel del, så idag har det varit skönare.
Hämtade ut min thermacell idag. Skönt att ha en egen sådan. Bra att ha i skogen, vid sjön och med största sannolikhet kolonilotten.
Var in och hämtade färgen också.Så nu kan jag måla. Det ska bli kul. Kommer att behöva köpa minst en färgburk till, tror att det här kommer att bli riktigt bra.
Behövde vila efter maten idag. Blev ännu tröttare, så jag somnade en stund på soffan. Har packat lite lådor, möblerat om och fortsatt med maten till imorgon. 
Dagens mat: Hämtpizza

Lördag 
Vilken härlig dag! Jag är så glad, bästa födelsedagsmiddagen jag haft i mitt liv (dock några månader senare än när jag egentligen fyllde år). Imorse började jag och lillisen med att plocka upp den sista färskpotatisen. Sen drog vi till stan och handlade det lilla som fattades. Efter det åkte vi till Västerby och köpte jordgubbar och deras färskpotatis. Hem och fortsätta med maten. Gjorde två potatissallader, bakade focaccia och gjorde iordning en enkel sallad. Hann duscha, städa undan och torka golv i lugn och ro.
Strax efter två började det att dyka upp vänner. Sen rullade det på. Fixade köttbullar och potatis till barnen, stekte halloumi till två, skar upp köttet, skar meloner i bitar. Dukade fram allt på ett bord. Två av mina bästa vänner kom och min syster och hennes sambo. Vi blev 6 vuxna och 4 barn. Alla fick äta tills de storknade och sen blev det fika. Kladdkaka med vispgrädde och jordgubbar.
Jag är så tacksam för att det blev så trevligt och roligt. Jag har verkligen njutit av sällskapet och maten. De åkte hem runt 19. Sen blev det att lägga lillisen, hen har nog haft 'time of "hens" life'. Hen har verkligen lekt med både barn och vuxna. Hen blev så glad när hen fick höra vilka som skulle komma. Nu ser vi fram emot hens födelsedagskalas i höst.
Ikväll ska jag ta det lugnt i soffan och bara vara. Känner att jag är värd det. Imorgon ska jag ta lite nya tag. De har lovat regn imorgon, så jag tänker att jag ska ta mig ut och göra något under tak. Det finns mycket att ta tag i.

Dubbelmarinerad fläskytterfilé
800 g fläskytterfilé (fläskfilé)
Smör till stekning
Marinad 1
2 pressade vitlöksklyftor
0,5 dl vatten
1,5 dl vitt vin
1 dl olivolja
2 tsk torkad timjan
Marinad 2
1 färsk röd chilifrukt, utkärnad
1 vitlöksklyfta
2 msk kinesisk soja
2 msk balsamvinäger
1 dl olivolja
0,5 rödlök
1 dl persilja, finhackad

Marinad 1. Blanda vitlök, vatten, vin, olivolja och timjan i dubbla plastpåsar.
Putsa fläskfilén och lägg i marinaden. Förslut påsarna och låt köttet marinera i några timmar. (Det jag gjorde fick ligga i 1 dygn). Vänd några gånger. Ta upp köttet och torka av det, kasta marinaden.
Bryn köttet i smör i en stekpanna. Stick in en termometer i köttets tjockaste del. Efterstek i ugnen i 150° tills köttet får en innertemperatur på 70 grader. Ta ut och låt köttet svalna en aning.
Marinad 2. Hacka chilin. Blanda chilin, pressad vitlök, soja, balsamvinäger, olja, rödlök och persilja. Lägg marinaden i dubbla plastpåsar. Lägg i köttet och låt det marinera i kylen över natten. Vänd köttet några gånger under tiden. 
Ta upp köttet ur matinaden. Skär köttet i tunna skivor och lägg det på ett serveringsfat. Ringla marinaden som är kvar i påsen över köttet.
Receptet kommer ifrån:
Recept.se - Dubbelmarinerad fläskfilé

Potatissallad med senapsvinegrätt
900 g potatis
1 rödlök
1 msk senap (dijon eller vad man vill ha)
2 msk vitvinsvinäger
3 msk olivolja
1 msk flytande honung
3 krm salt
1 krm peppar
2 msk dill (om man vill)
200 g halloumi
250 g sparris
150 g sugarsnaps

Koka potatisen. 
Mixa ihop (rumstempererat) senap, vitvinsvinäger, olivolja, flytande honung, salt och peppar tills det går ihop fint. Hacka löken och blanda i den i vinegrätten.
Tärna halloumin och stek den tills den får fin färg. Ta bort det träiga på sparrisen och stek den en stund. Skär sparrisen i bitar. "Strimla" sugarsnapsen. Blanda ihop halloumin, sparrisen och sugarsnapsen med senapsvinegrätten. 
Tärna potatisen och blanda ihop allt.
(Jag har utgått från receptet, men gjort en egen tolkning av det och tillsatt halloumi, sugarsnaps och sparris).
Receptet kommer ifrån:
Ica.se - Korv med potatissallad i senapsvinägrett

Potatissallad 
700-800 g potatis
2 syrliga äpplen
1 dl strimlad purjolök
200 g gurka
8 rädisor (cirka)
Dressing:
2 dl creme fraiche (eller gräddfil)
1 dl majonäs
2 msk senap
0,5 tsk salt
0,5 krm vitpeppar
2-3 msk finhackad gräslök (eventuellt)

Koka potatisen tills den är färdig
Blanda creme fraiche, majonäs, senap, salt och peppar. Hacka och tillsätt gräslöken om du vill ha gräslök. Smaka av och tillsätt mer kryddor om det behövs.
Ansa och skär purjolöken i tunna strimlor. Skär gurkan i mindre bitar. Skär rädisorna i små bitar. Tillsätt allt i dressingen.
Skär äpplerna u mindre bitar och tillsätt dem i dressingen. Blanda ihop allt ordentligt innan potatisen tillsätts.
Skär potatisen i mindre bitar och blanda ner dem försiktigt i röran, så inte potatisen blir mosig. Potatissalladen får gärna stå i 6-24 timmar innan den serveras.
Receptet kommer ifrån:
Recepten.se - Potatissallad

Glutenfri kladdkaka
150 g smör
3 ägg
2 dl strösocker
2 tsk vaniljsocker
0,5 tsk salt
1 dl kakao
1 dl kokosmjöl

Smält smöret på svag värme i en kastrull som rymmer all smet. Ta bort kastrullen från plattan när cirka hälften av smöret är smält och rör om då och då tills allt smör är smält. Tillsätt ägg, strösocker, vaniljsocker och salt. Vispa till en jämn smet.
Tillsätt kakao och kokosmjöl. Häll smeten i en smord form med löstagbar kant, ca 22 centimeter. Grädda i mitten av ugnen i 175° i ca 15 minuter (beror på vilken ugn du har)
Låt kladdkakan svalna och stelna, tar ca 1-2 timmar. Jag gjorde den dagen innan.
Receptet kommer ifrån:  
Recepten.se - Glutenfri kladdkaka

Dagens mat: Dubbelmarinerad fläskytterfilé, potatissallad med senapsvinegrätt, potatissallad med creme fraiche & majonäs, stekt panerad halloumi, stekt halloumi, köttbullar, kokt potatis, focaccia, sallad (isbergssallad, tomat, gurka) och meloner (cantaloupe, vatten och honung)

Söndag 
Vaknade vi 03:40 imorse av ösregn och dunder och skrammel i köket. Blev fundersam om det var lillisen som vaknat och härjade, men då var det Per som tömde diskmaskinen. Somnade om. Fick sovmorgon. Det behövdes. En lugn förmiddag. Sen blev vi nog lite rastlösa, men då ville lillisen åka till skogen och plocka svamp. Vi packade ihop lite fika och åkte till skogen. Det var skönt, trots en massa mygg och knott. Vi hittade en hel del svamp och blåbär fanns det gott om och likaså smultron. (Blåbär ska jag plocka en annan dag) Skönt att komma ut i skogen. Vi fikade och åkte hem när det började regna.
Rensad blev det 1420 g kantareller. Är så nöjd. Jag och Per hjälptes åt att rensa dem. Vill ut igen och plocka. Älskar att vara i skogen. Terapi för själen. Ikväll blir det toast med smörstekta kantareller. MUMS!
Dagens mat: Rester

Veckans ord: Brunnen gödsel - Det är gödsel som har föemultnat ett tag och blivit lagomt nedbruten.
Kommentera inlägget här:
Namn:   Kommentar:
Kom ihåg mig?
Mailadress:
URL/bloggadress: