21 December - Julbak

Idag har jag gjort "det stora julbaket". Alla mjuka bröd som jag vill ha till jul är färdiga. Det blev Stekpannebröd, Ingas limpor, Mormors siktbröd, saffransbullar med vit choklad och munkar. Friterar även "hålen" och gör minimunkar av dem. Började vid 10:15-tiden och blev klar 17:15. Då hade jag inte stressat och jag hade även hunnit laga mat och även diskat en del kökssaker några gånger. Älskar sådana här dagar ibland. Nu kommer det att vara fullt upp till uppesittarkvällen på måndag. Det är julgodis, kakor, sillinläggning och lite julmatslagning kvar. 

Stekpannebröd
1 liter filmjölk 
2 pkt jäst 
1 dl strösocker 
2 dl ljus sirap 
100 g smör
1 msk salt
2 dl grahamsmjöl 
2 dl rågsikt 
1 msk bikarbonat 
18-20 dl vetemjöl (cirka)

Smält smöret och häll i filen. Låt bli fingervarmt (37°).
Smula jästen i en bunke och rör ut i lite vätska. Blanda sedan ner resten av ingredienserna och rör ihop till en deg (jag använder bakmaskin)..
Låt jäsa i 30-40 minuter.
Knåda degen och gör små bollar (jag vägde bollarna, så alla vägde mellan 95-100 gram styck). 
Kavla först ut bollarna med en vanlig kavel och sedan en kruskavel eller nagga om du inte har en kruskavel.
Stek på svag värme i en torr stekpanna.
Munkar ca 25 stycken 
25 g röd jäst
75 g smör
4 dl smör
1 tsk bakpulver 
13 dl (780 g) vetemjöl 
2 dl strösocker 
1 tsk salt
2 ägg
1 Citron, rivet skal

Smula ner jästen I en bunke. Smält smöret i en kastrull och häll i mjölken. Värm tills 37° och häll över jästen. 
Blanda bakpulvret med det mesta av mjölet. Tillsätt socker, salt, ägg, citronskal och mjölet med bakpulver. Arbeta degen smidig (jag använde bakmaskin). Låt jäsa övertäckt i 40-50 minuter (till dubbel storlek).
Ta upp degen på ett mjölat bakbord. Kavla ut degen till en platta, ca 0,5 cm tjock. 
Ta ut rundlar med mått, ca 10 cm i diameter. Ta eventuellt ut ett litet hål i mitten. Låt jäsa övertäckta i ca 30 minuter. 
Hetta upp olja till 180° (jag använde min fritös). Fritera munkarna innan omgångar tills de är gyllenbruna, ca 2-3 minuter på varje sida. Ta upp med en hålslev och låt rinna av på hushållspapper. 
Doppa munkarna i kanelsocker eller bara sockret medan de fortfarande är varma.
Receptet kommer från:
Arla.se - Munkar
Jag har bakat ett siktbröd som min mormor alltid gjorde varje jul och det är så otroligt gott. Dagen innan julafton äter jag det på kvällen med en skiva nygrilljerad julskinka.
Har även bakat 'Ingas limpor' som min mormor också bakade till jularna. Jag gillar gamla traditioner och dessutom känns det som om min mormor får leva vidare när jag fortsätter att baka hennes recept.
Saffransbullar med vit choklad 
200 g smör
5 dl mjölk 
50 g röd jäst 
2 kuvert saffran 
2 dl socker 
13 dl vetemjöl 
Salt en nypa
Fyllning:
100 g smör (rumsvarmt)
200 g vit choklad (hackad)
0,5-1 dl strösocker 
Topping:
1 ägg
Pärlsocker 

Smält smöret och häll i mjölken, låt det bli fingervarmt, 37°.
Smula ner jästen, häll över smör- och mjölkblandningen. Blanda i socker, saffran och lite salt.
Rör ner mjölet (lite i taget för att få en smidig deg. 
Låt jäsa övertäckt i ca 30 minuter. 
Sätt ugnen på 175°.
Kavla ut degen och bre på smöret, strö på sockret, den hackade chokladen och rullade ihop. Skär i bullar och lägg i bullformar. 
Låt jäsa övertäckt i 30 minuter.
Pensla med uppvispat äggq och strö över pärlsockret..
Grädda i mitten av ugnen i ca 7-9 minuter, men alla ugnar är olika. Jag fick ha bullarna inne i ca 15 minuter. 
I dagens lucka var det midsommarprimörer. Allt är väldigt gott. Längtar tills jag ska sätta de första fröerna i jorden nu i januari. 
Dagens mat: Räkröra, bakad potatis, gröna ärtor, kokt ägg och gurka
Kommentera inlägget här:
Namn:   Kommentar:
Kom ihåg mig?
Mailadress:
URL/bloggadress: