Idag har det varit otroligt halt ute. Först snöade det, sen regn på det. Lite otäckt att köra hem på vägunderlaget. Men det gick bra. Är otroligt trött idag igen, har gäspat hela eftermiddagen. Tror att jag slappnat av nu när jag vet att jag kommer att vara ledig ett längre tag. Men jag känner fortfarande av förkylningen och är fortfarande lite trött efter julhandlingen igår.
Under kvällen har jag börjat med julgodis. I år blir det två kolasorter. Smörkola med flingsalt och Ernst (Kirchsteiger) lakritskola. Båda två är riktigt goda. Iår finns inte orken till att göra så mycket, så jag har dragit ner en del och kommer enbart att välja det som jag tycker är godast.
Smörkola med flingsalt
100 g smör
3 dl socker
2 dl vispgrädde
1 dl ljus sirap
1 msk vaniljsocker
Flingsalt
Smält smöret och blanda sedan i resten av ingredienserna utom flingsaltet. Koka tills 124-125° om du vill ha en mjuk kola. Häll upp i en bakplåtspappersklädd form. Strö över flingsaltet. Låt stelna i rumstemperatur. Jag brukar låta det stå till nästa dag innan jag skär upp det i lagom stora bitar och slå in i smörpapper eller bakplåtspapper.

Ernsts lakritskola
3 dl socker
1 dl ljus sirap
3 dl vispgrädde
3 msk kakao
3 tsk lakritspulver
1 citron (skalet)
Flingsalt
Koka upp socker, sirap och vispgrädde till 124-125° för mjuk kola. Ta av från plattan innan kakao och lakritspulver rörs i. Strö över citronskalet och flingsaltet.
Låt stelna i rumstemperatur. Jag brukar låta det stå till nästa dag innan jag skär upp det i lagom stora bitar och slå in i smörpapper eller bakplåtspapper.

I dagens lucka var det jordgubbar och rabarber. Så gott med båda två och även när man blandar dem. Mumsigt värre!

Dagens mat: Majssoppa med crème fraiche och hårt bröd med ost.