14 December - Saffranskaka

Har haft en lugn dag. Var ut till djuren och fixade lite. Skulle ha varit på bröllop idag. Men min röst är inte helt hundra än (mamma tyckte dock att jag nästan lät som mig själv idag), har väldiga hostattacker emellanåt och är väldigt snorig. Ville inte förstöra någon annans bröllop med mina nysningar, hostattacker och harklingar. Sen behöver jag vila så jag är pigg så jag kan jobba på måndag. Jag önskar dem all lycka i alla fall ❤️

Istället har jag och lillisen målat, dansat fuldans till julmusik, bakat, tittat på en kort julfilm och myst. Det var välbehövligt det också. Vi åt god, enkel mat.

Vi började med att baka en saffranskaka. Jag hade ingen sån där fin form. Så det blev en 1,5 liters brödform klädd med bakplåtspapper. God och fluffig blev den i alla fall.
Saftig saffranskaka
200 g rumsvarmt smör 
2,5 dl strösocker 
3 ägg
1 paket saffran 0,5 g
1 tsk strösocker 
1 dl mjölk 
4 dl vetemjöl 
1,5 tsk bakpulver 

Rör smör och socker poröst. Tillsätt ett ägg i taget under omrörning. 
Stöt saffran med lite strösocker eller en sockerbit i en mortel. Lägg i en kastrull med mjölken. Sjud under omrörning och ställ av från plattan. 
Blanda vetemjöl med bakpulver och sikta ner i smeten under omrörning varvat med saffransmjölken. 
Häll smeten i en smord och bröad form, ca 1,5 liter. Grädda i nedre delen av ugnen i 175°, ca 50 min. Prova med sticka.
Receptet kommer från:
Recept.se - Saftig saffranskaka

Vi bakade en focaccia också. Kommer att bli så otroligt gott till frukost. Blev sugen på att baka matbröd och den här är så enkel att bara "slänga ihop" och det bästa är att man bara behöver trycka ut den på en plåt.
När lillisen lagt sig så fixade jag iordning risgrynsgröt som står i ugnen nu. Så enkelt att laga gröten så istället för att laga den på spisen. Eller man gör första delen på spisen innan den åker in i  ugnen i 1,5 timme. Man kokar upp allt på spisen, sen fixar ugnen resten utan att man riskerar att bränna den.
Det absolut godaste receptet enligt familjen är det här:
Brinkenbakar.se - Risgrynsgröt i ugn

Idag var det två sorters fröer och jag kommer att odla båda två. Axveronica och kungsmynta. Kul med fröer som  jag känner att jag kommer att använda.

Idag testade jag att göra Pasta Pomodore. Så otroligt gott. I orginalreceptet så är det vitost och pinjenötter, det har jag inte använt. Uteslöt pinjenötterna och bytte ut vitosten mot parmesanost. Blandade inte heller tomatsåsen med pastan. Men länken till orginalreceptet finns här under.
Pasta pomodore 4 port
300 g Pasta linguine
1 burk hela tomater 
3 vitlöksklyftor 
3 msk olivolja 
1 tsk chiliflakes (jag tog hälften)
1 tsk strösocker 
1 tsk salt

Låt tomaterna rinna av i ett durkslag  med en bunke under. Mosa dem grovt med trägaffel så att all vätska rinner ner i bunken. 
Skala vitlöken. Hetta upp olivolja I en kastrull. Fräs hela vitlöksklyftor på svag värme tills de börjar mjukna, 6-8 minuter. 
Tillsätt mosade tomater, chiliflakes och socker till vitlöken. Fräs i 5-6 minuter.
Häll på tomatjuicen och salta. Sjud i 8-10 minuter. Mosa vitlöken med trägaffeln. 
Koka pastan al dente. 
Häll av pastan och blanda med såsen. Ät 
Receptet kommer från:
Arla - Pasta pomodoro med basilika och vitost

Dagens mat: Pasta Pomodore
Kommentera inlägget här:
Namn:   Kommentar:
Kom ihåg mig?
Mailadress:
URL/bloggadress: